Economia

Es disparen els accidents laborals

Es comptabilitzen cinc accidents mortals en els dos primers mesos del 2017 a les comarques gironines

L'any 2016 es va incrementar un 7,72% el nombre d'accidents de treball respecte de l'any anterior

“Tornarem a batre rècords de sinistralitat aquest any?”, això és el que es preguntava ahir el secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, a l'hora de fer una anàlisi del balanç dels accidents laborals a la demarcació amb motiu del Dia Internacional de la Salut i la Seguretat en el Treball. El sindicat no només presentava el balanç del 2016, sinó també les dades dels dos primers mesos de l'any 2017, “els de menor activitat” econòmica i que posaven a la llum dades “preocupants”: en només dos mesos hi ha hagut cinc accidents mortals a les comarques gironines: un 500% d'increment respecte el mateix període del 2016, quan no n'hi va haver cap. En només dos mesos també s'ha superat el nombre de tres accidents mortals que hi va haver durant tot el 2016 a la demarcació. La majoria d'aquests cinc sinistres mortals van passar en el sector dels serveis (tres), i la resta, en la indústria i la construcció.

Són accidents exponents de dos “mesos negres” en la sinistralitat laboral a les comarques gironines, ja que en total s'han registrat 1.490 accidents, mentre que durant el mateix període del 2016 van haver-n'hi 1.431. És a dir, un 4,12% d'augment d'accidents en dos mesos. La majoria d'aquests 1.490 accidents (1.483) van ser lleus amb baixa (un 4,14% més que el mateix període del 2016); dos van ser greus i la resta, els cinc mortals.

Pel que fa a sectors econòmics, la majoria dels sinistres van tenir lloc en el de serveis (778), seguits pel sector de la construcció, on es comença a detectar un increment de l'activitat i on, paral·lelament, amb 208 accidents lleus i un de mortal, s'ha disparat un 37,5% el nombre d'accidents. En l'agricultura, que és el sector que registra menor activitat, hi ha disminuït notablement (42,8%) el nombre d'accidents en aquests dos mesos del 2017, amb un total de 40 accidents lleus. I la indústria també ha registrat més accidents (un 7,67% més) que en el mateix període de l'any passat, amb un total de 462 accidents lleus i un de mortal.

Aquestes dades permeten dir al secretari general de CCOO a les comarques gironines que “allò que en anys passats eren accidents greus, ara s'han convertit en mortals”, i per aquest motiu va fer una crida a empreses i administracions a intervenir per resoldre la situació. Compte va recordar que, actualment, el 27% de les empreses gironines no fan polítiques de prevenció de sinistres laborals i que el 54% d'aquests accidents ocorreguts no s'investiguen.

Balanç del 2016

Pel que fa al balanç total dels sinistres de l'any passat, les dades indiquen que es van registrar 24.085 accidents de treball –amb baixa, sense baixa o in itinere (anant cap a la feina o tornant-ne)–. Representen un 7,72% més d'accidents que el 2015. D'aquest total, 9.716 van ser dins la jornada de treball i els treballadors han estat de baixa; 13.260 han estat durant la jornada laboral i no han estat de baixa, 1.109 han estat anant o tornant de la feina i nou d'aquests accidents in itinere han estat mortals.

CCOO, davant les dades d'evolució de la sinistralitat, destaca que continua evolucionant negativament i que es pot comprovar que l'any 2013/2014 es va iniciar un canvi de cicle amb l'aplicació de les reformes laborals i les polítiques d'austeritat. És a dir, que en l'època de crisi (2008-2012) el nombre d'accidents va baixar, i amb la remuntada econòmica, a partir del 2013, s'ha tornat a incrementar. “Aquesta situació fa palesa la vulnerabilitat i la ineficàcia del nostre sistema preventiu i demostra que l'accidentalitat augmenta en major mesura que l'ocupació”, conclou el comunicat que CCOO va fer públic ahir amb motiu del 28 d'abril. Per pal·liar la situació, el sindicat proposa una sèrie de mesures, entre les quals una crida a l'administració catalana per una estratègia de seguretat i salut en el treball o que s'augmentin les inspeccions de Treball a les empreses o, per exemple, que es reverteixi la reforma del marc jurídic de les mútues “que ha suposat una retallada dels drets” dels treballadors, “una invasió de competències dels serveis públics de salut i una privatització en la gestió”, entre altres mesures.

LA FRASE

Tornarem a batre rècords de sinistralitat aquest any
Bartomeu Compte
secretari general DE ccoo a les comarques gironines

LES XIFRES

5
accidents
mortals s'han registrat entre gener i febrer a les comarques gironines.
778
dels accidents
d'aquests dos mesos han ocorregut en el sector serveis, dels quals tres han estat mortals.
1.490
sinistres
hi ha hagut en els dos primers mesos de l'any, un 4,12% més que en el mateix període del 2016.

Acció de protesta davant de Bankia

Amb motiu del Dia Internacional de la Salut i la Seguretat en el Treball, CCOO i UGT van manifestar-se ahir davant d'una oficina de Bankia a la Gran Via de Girona per denunciar que l'entitat financera ha acomiadat “salvatgement” almenys deu treballadors –de fora de les comarques gironines– que estan malalts. Segons el sindicat, totes les persones acomiadades tenien una baixa mèdica de diferent durada i per diferents motius, entre els quals també hi ha les seqüeles “produïdes per accidents laborals al lloc de treball”. A més, segons CCOO, alguns dels afectats s'han assabentat del seu acomiadament perquè han rebut una transferència inesperada a mode de liquidació. A més, assenyala que una enquesta de CCOO a Bankia posa en relleu que el 69,95% dels treballadors consideren que la seva situació laboral afecta negativament la seva salut.

Davant de l'oficina de Bankia es va llegir un manifest contra la precarietat laboral i hi van participar una treballadora de Soler i Palau i un treballador de Bigas i Alsina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona