Economia

CaixaBank demana una llei hipotecària “no populista”

Gortázar descarta emprendre noves operacions corporatives i assegura que el grup està centrat en la incorporació de BPI

El grup guanya un 48% més fins al març per l'impuls de la integració

CaixaBank va apuntar ahir la necessitat que l'Estat espanyol defineixi una reforma hipotecària “responsable” i “no populista”, ara que finalment s'està redactant la llei, després d'un retard d'un any sobre les indicacions europees i amb el toc d'atenció rebut aquesta setmana des de Brussel·les per aquest retard. Les paraules literals van ser de Gonzalo Gortázar, conseller delegat del gegant financer català, que ahir presentava els resultats corresponents al primer trimestre, en els quals ha deixat empremta positiva l'adquisició, via opa, del portuguès BPI.

Per Gortázar, “cal que es faci aquesta reforma” per actualitzar un mercat hipotecari que, tot i haver estat “qüestionat per diversos motius” –va recordar– “ha funcionat molt bé durant molts anys i en termes molt competitius”. El conseller delegat va comparar els resultats del negoci hipotecari espanyol amb la de la majoria de països europeus, recordant que en el cas de l'Estat, la regulació d'aquests crèdits “ha permès que una gran part de la població accedís a un habitatge en propietat”. Ara, per Gortázar, és necessària la introducció d'una forta seguretat jurídica que faci viable prestar diners a llarg termini a tots els segments socials, ja que, altrament, “no es podran concedir tantes hipoteques i seran més cares”.

Mentrestant, l'entitat descarta, de moment, emprendre qualsevol altra operació corporativa de les que ressonen últimament en el mercat i entre les quals hi ha una possible absorció del Popular o l'adquisició del negoci minorista de Deutsche Bank a l'Estat. “Mai no parlo dels competidors, per molt que hi hagi operacions en boga”, va subratllar Gortázar, que va afegir-hi que ara mateix CaixaBank està “absolutament centrada” a posar en solfa la gran operació sobre BPI, la primera gran compra de CaixaBank fora de l'Estat, va remarcar el conseller delegat. “Ens hi juguem molt”, va sentenciar, a banda de puntualitzar que la internacionalització del grup no ha d'acabar a Portugal, sempre, però, després d'un període de temps raonable, “d'uns dos o tres anys”, per pair aquesta última adquisició.

El full de ruta, que s'anirà implementant en un pla de cent dies, és anar observant les sinergies que l'entitat portuguesa aportarà al grup financer català i que es calibren en uns 85 milions d'estalvis i uns 35 milions més d'ingressos.

Sobre els resultats trimestrals, CaixaBank va guanyar entre gener i març 403 milions d'euros, un 47,9% més que fa un any, gràcies, especialment, a l'entrada en escena de BPI. Gortázar també es va felicitar perquè l'entitat cada cop obté més ingressos recurrents de l'activitat bancària, amb increments sensibles de les comissions i els interessos i per activitats com l'asseguradora, i en detriment de les operacions financeres, que impacten en el deteriorament “puntual” dels marges brut i d'explotació. El grup, que practica una forta disciplina de costos, tenia una morositat a finals de març que s'havia reduït a un 6,7%.

LA XIFRA

150.000
clients
ja té ImaginBank, l'app de banca mòbil destinada a joves, que preveu tenir mig milió de clients a final d'any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona