Economia

comissió europea

dèficit

Brussel·les preveu que Espanya compleixi amb el dèficit i que l'atur baixi

La Comissió Europea millora mig punt el creixement de l'Estat pel 2017 i el situa al 2,8%

La Comissió Europea ha millorat en mig punt les previsions econòmiques d'Espanya pel 2017, i en el seu informe de primavera pronostica un creixement del PIB del 2,8%. El text, presentat aquest dijous per la Comissió Europea, també millora en tres dècimes el PIB del 2018, que situa al 2,4%, i apunta que el govern espanyol és a les portes de complir, per primera vegada, amb els objectius de dèficit. Brussel·les només preveu una desviació d'una dècima pel dèficit del 2017, que preveu del 3,2%, i de dues pel del 2018, amb un 2,6%. Les dades de la CE són més optimistes que les del Fons Monetari Internacional i el propi govern espanyol, que pronostiquen un 2,6% i un 2,7% de creixement pel 2017, respectivament.

“Espanya continua creixent més ràpid que la mitjana de l'Eurozona i el volum del PIB es preveu que superi els seus nivells pre-crisi aquest any”, assegura l'informe de les Previsions Econòmiques de Primavera de la Comissió Europea, el més positiu amb l'estat de les finances espanyoles des de l'inici d'aquestes revisions periòdiques.

El document situa el PIB al 2,8% aquest any i el 2,4% el vinent, mig punt i tres dècimes més que en les previsions del mes de febrer, i per sobre dels propis pronòstics de l'FMI i el govern espanyol. A nivell d'atur, la CE preveu que Espanya baixi per primera vegada l'any vinent del llindar del 16%, on no s'arriba des del 2009, mentre que per aquest 2017 situa la taxa al 17,6%.

Per primera vegada, la desviació del dèficit públic de l'Estat prevista per Brussel·les entra dins del marge d'error, amb un 3,2% per aquest any, respecte al 3,1% exigit, i un 2,6% pel vinent, quan l'objectiu és del 2,4%. En qualsevol cas, la norma europea ja considera vàlid un dèficit públic per sota del 3%, el llindar màxim permès.

Pel que fa al deute, la CE preveu que encara sigui elevat, però que es redueixi lleugerament, passant del 99,2% del PIB pronosticat per aquest any, al 98,5% el 2018. La inflació serà del 2% el 2017 i l'1,4% l'any següent, segons el mateix document.

La CE destaca que el creixement és “més equilibrat” que en els anys previs a la crisi econòmica, i assenyala les exportacions i la demanda domèstica com alguns dels motors de la millora. A més, indica que hi ha una “forta creació de feina” a Espanya i remarca que les mesures anunciades per l'executiu de Mariano Rajoy el mes de desembre, com l'augment en l'impost de societats, i les taxes en tabac o alcohol, han ajudat a “continuar abaixant” el dèficit públic i el deute.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona