Economia

comissió europea

corrupció

Toc d'alerta de la CE a l'Estat espanyol per la corrupció

Brussel·les veu “un augment de les investigacions”, però recrimina “la falta d'estratègies” per “mitigar” els riscos

Adverteix de la manca d'un “marc clar i coherent de contractació pública”

Avís de la Comissió Europea (CE) al govern espanyol per la corrupció. Per primera vegada, Brussel·les ha inclòs la corrupció en el seu informe de recomanacions específiques dels estats membres, que normalment se centra en qüestions purament econòmiques i fiscals.

En el document, de vuit pàgines, la CE assenyala “l'augment del nombre d'investigacions de corrupció en els àmbits local i regional”, i adverteix de “la falta d'estratègies de prevenció” per evitar nous casos, així com de mesures per “mitigar” els riscos. Brussel·les admet que l'Estat “ha fet progressos”, especialment amb l'aprovació de “lleis de transparència en el finançament dels partits, publicació de béns i conflictes d'interès”, però avisa que ara cal “implementar les mesures”. O sigui, passar de les paraules als fets.

La CE veu com una altra “mancança” la “falta de legislació per protegir” les persones que filtren les pràctiques il·legals dels governants o dels partits polítics, i alerta dels dubtes en el “nivell d'independència” de la recent establerta Oficina de Conflictes d'Interès. Brussel·les, que al Parlament Europeu té un registre de lobbies, lamenta també que a l'Estat espanyol “no hi ha cap regulació” en aquest sentit, per saber qui passa pel Congrés o pels ministeris per influir en la política pública. L'informe de la CE carrega, també, contra la llei del 2015 del govern de Mariano Rajoy, que limita el temps per a les investigacions sobre corrupció. Tot i que el sentit de la legislació era, precisament, evitar que els que posen la mà a la caixa esquivin la justícia, Brussel·les alerta que la mesura “pot convertir-se en impunitat en casos complexos de corrupció en què el temps limitat per investigar seria insuficient per construir casos prou sòlids”.

Brussel·les tampoc veu clar el sistema de contractació pública, i n'exigeix reformes. Segons la CE, no hi ha un “marc clar i coherent de contractació pública” que garanteixi “un compliment legal, un nivell elevat de competència i eficiència econòmica”. De fet, l'informe de les recomanacions específiques diu que calen “mecanismes de control” realment “efectius” en la contractació pública per “millorar la transparència” i evitar situacions irregulars.

Ingressos per l'IVA

Conscient de la millora econòmica a l'Estat espanyol, Brussel·les celebra les últimes reformes econòmiques del govern de Rajoy, però avisa que caldran més ajustos. En concret, lamenta que, tot i tenir un IVA “en línia amb la mitjana europea”, el govern espanyol té “uns ingressos relativament baixos” amb aquest impost. Segons la CE, la culpa és de “les àmplies exempcions en productes o serveis”, que permeten que l'IVA passi del 21% al 10% i al 4% en determinats casos. L'informe recomana, també, “taxar la contaminació i l'ús de recursos”, i critica les “disparitats” d'estratègies en l'àmbit autonòmic en impostos mediambientals i en polítiques laborals i socials.

LA FRASE

No hi ha regulació per saber qui passa pel Congrés o pels ministeris per influir en la política pública
Informe de recomanacions
Comissió Europea


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró

L’ampliació de l’Outlet Gran Jonquera s’obrirà el mes d’octubre

LA JONQUERA