Economia

frança

protesta dels viticultors

Els viticultors occitans bloquegen la frontera

Protestaven contra l'entrada de vins de baix cost procedents de l'Estat espanyol

Uns 400 manifestants procedents de Narbona (Occitània) i convocats pel sindicat de vinyaters de l'Auda van ocupar ahir al matí durant un parell d'hores el peatge del Voló i van impedir el trànsit de vehicles a l'autopista en el sentit sud-nord. Amb pneumàtics encesos al davant del peatge i bloquejant la circulació, els viticultors protestaven contra la importació a l'Estat francès de vins procedents de la península ibèrica a baix preu i que els fan una competència deslleial.

A les deu del matí, els serveis de Trànsit informaven que les retencions s'allargaven fins a 9 km des del peatge del Voló –a la Catalunya del Nord– fins a la frontera. Les cues arribaven fins a la Jonquera i es va procedir a desviar els turismes cap a l'N-II. Pel que fa als camions (que eren el principal objectiu dels manifestants), quedaven aturats a la Jonquera. La situació es va anar normalitzant al cap d'un parell d'hores, quan els manifestants van aixecar el bloqueig (després d'alguna empenta amb els CRS, el cos policial d'antiavalots francès), sense arribar a provocar embussos importants als carrers de la Jonquera.

Vins de baix cost

La manifestació s'emmarcava en les mobilitzacions que d'ençà un parell d'anys han iniciat els vinyaters del sud de l'Estat francès contra les importacions del sud d'Europa (dels estats espanyol, portuguès i italià): uns 4.000 vinyaters es van concentrar a Narbona el 25 de març passat, i en mobilitzacions anteriors es van aturar i buidar a la calçada camions cisterna de “vi espanyol” (l'últim, el gener del 2017 a Narbona), o van irrompre en supermercats francesos per destrossar partides considerades enganyoses: marques de vins amb consonàncies franceses com ara château o domaine, condicionats i envasats a França amb vins comprats a l'engròs a l'Estat espanyol. Segons el sindicat de vinyaters occità, el 2015 es van importar a l'Estat francès 7,2 milions d'hectolitres de vi, dels quals 5,6 milions procedien de l'Estat espanyol. Les mateixes fonts asseguren que aquests vins són adquirits per majoristes francesos a preus de 32 euros l'hectolitre mentre que a l'Auda els productors venen el vi a l'engròs a 78 euros l'hectolitre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona