Economia

economia

La Segarra registra l'augment de renda més alt de Catalunya

Segons l'última actualització de l'Idescat, només el Barcelonès i el Pla de l'Estany tenen xifres similars

Les comarques de muntanya es mantenen com els territoris amb la renda familiar més alta

La Segarra és una de les tres comarques de Catalunya on més augmenta la renda per habitant, segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). L'increment registrat és del 3%, i només el Pla de l'Estany i el Barcelonès mostren increments similars.

L'informe publicat per l'Idescat pren com a base les últimes dades actualitzades, corresponents a l'any 2014, i desgrana que la renda per habitant a Catalunya augmenta, encara que sigui lleugerament, en 33 comarques i a l'Aran. Es dona la circumstància que el darrer informe que havia publicat l'Idescat sobre la renda familiar disponible, amb dades de l'any 2013, mostrava un increment d'aquesta renda en només 7 comarques.

La renda familiar disponible bruta (RFDB) és l'indicador que mesura els ingressos dels quals disposen els residents d'un territori per destinar-los al consum o a l'estalvi. Aquesta renda no només depèn dels ingressos de les famílies directament vinculats a la retribució per la seva aportació a l'activitat productiva (remuneració d'assalariats i excedent brut d'explotació), sinó que també està influïda per l'activitat de l'administració pública mitjançant els impostos i les prestacions socials.

En aquest context, la Segarra apareix com la comarca catalana que va registrar un augment de la renda per habitant més elevat l'any 2014, amb un increment del 3,3%. En l'altre extrem, les comarques que més van disminuir el nivell de renda per habitant pertanyen a la demarcació de Tarragona: el Montsià (-2,6%), el Priorat (-1,7%) i el Baix Ebre (-1,2%).

Globalment, la renda familiar disponible bruta per habitant mostra un augment del 2,1% en el conjunt de Catalunya. L'Idescat posa de manifest que l'increment està en relació amb “la bona marxa començada per l'economia en aquest període”. L'anàlisi dels principals recursos de la renda mostra que els ingressos procedents de la remuneració d'assalariats van augmentar un 1,4%, després de dos anys de descensos.

En canvi, els ingressos procedents de les prestacions socials i l'excedent brut d'explotació van disminuir en relació amb l'any anterior (-1,0% i -1,3%, respectivament).

El Barcelonès es manté com la comarca catalana amb la renda per habitant més elevada (amb 18.600 euros) i supera en un 12,8% la mitjana catalana (16.500 euros). Centrant l'anàlisi en les comarques lleidatanes, queda palès que l'Alta Ribagorça té la renda més elevada (15.300 euros). De fet, són les comarques de muntanya les que mostren un nivell de renda més elevat, ja que la segueixen el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l'Aran. En canvi, l'Alt Urgell i la Noguera estan a la cua, amb poc més de 13.000 euros.

LA XIFRA

3,3
Per cent d'increment va registrar l'idescat a la Segarra en l'última actualització de renda familiar.

LA XIFRA

5.000
habitants exigeix l'Idescat per fer l'anàlisi per municipis. Per això molts pobles de Lleida no hi apareixen

Alpicat, la renda més alta

L'anàlisi per poblacions mostra que Sant Cugat del Vallès va ser el municipi amb el nivell de renda per habitant més elevat, amb 21.300 euros, un 29,2% superior a la mitjana catalana. A continuació hi havia Sant Just Desvern (amb 21.200 euros), Tiana i Sant Quirze del Vallès (amb 20.200 euros) i Cabrils (amb 20.100 euros). A l'altre extrem, hi havia tres municipis de la comarca del Montsià: Alcanar (amb una renda per habitant de 9.700 euros), Ulldecona (amb 9.800 euros) i la Sénia (amb 10.100 euros). L'Idescat només analitza els municipis de més de 5.000 habitants i, en aquest sentit, al mapa on s'il·lustra el nivell de renda dels municipis catalans hi ha molts espais en blanc. Aquesta circumstància es fa especialment visible a les comarques de Lleida. D'entre els que sí que hi apareixen, destaca Alpicat, amb una renda de 17.000 euros, molt per davant de Guissona (15.300), el Pont de Suert (15.00), Lleida (14.600 euros), Alcarràs (12.800), Almacelles (12.600), Mollerussa (13.100), les Borges Blanques (14.000), Tàrrega i Cervera (poc més de 13.000), Agramunt (14.300), Balaguer (12.700), Vielha (14.500), Tremp (14.300) i Sort (13.800).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia