Economia

Els habitatges de segona mà, més cars

Presenten el 34è estudi de preus de mercat dels habitatges

L’estudi constata que hi ha una recuperació de l’obra nova però “a diferents velocitats”

Hi ha més vendes que entrades d’immobles en venda al mercat

Els preus dels pisos de segona mà augmentaran allà on no hi hagi obra nova. Aquesta, juntament amb la confirmació de la recuperació de l’obra nova “a diferents velocitats” i el fet que s’apugen els lloguers són tres de les conclusions a què arriben el Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària (API) i el Gremi de Promotors i Constructors d’Edificis de Girona arran del 34è estudi de preus de mercat dels habitatges a les comarques gironines, que es va presentar ahir a Girona.

“Preveiem un augment de preus si no surt més oferta, ja que l’obra nova és molt incipient”, va explicar ahir el president dels API gironins, Ramon Corominas, amb referència als habitatges de segona mà durant la presentació de l’informe i hi va afegir que s’estan posant a la venda habitatges de segona mà que fins fa poc estaven en lloguer i que també les entitats financeres estan liquidant estocs. “La balança comercial immobiliària és negativa, amb més vendes que entrada d’immobles en venda al mercat”, va dir Corominas, que no dubtava a afirmar que aquests habitatges de segona mà són “engolits” pel mercat.

Sobre el mercat dels habitatges de segona mà, també es constata que l’evolució dels preus és desigual segons les poblacions, tot i que si s’agafa l’estudi comparatiu interanual “es pot afirmar un lleuger creixement generalitzat”. Així, l’estudi destaca sobre la mitjana els increments interanuals en aquest mercat de fins a un 22% o 23% en el preu d’un habitatge de segona mà en la zona mitjana de Girona i Salt, respectivament, mentre que hi ha hagut “correccions a la baixa” en poblacions com ara Lloret de Mar, Blanes i Banyoles.

“Estem al voltant dels preus dels 2005-2006”, va dir Corominas, que va insistir, però, a destacar que “això és simplificar molt l’estudi”. Altres dades indicades per Corominas posen en relleu que l’any passat a les comarques gironines les compravendes de segona mà van pujar un 11%, mentre que si es té en compte els darrers tres anys l’increment ha estat del 41%. Segons Corominas, es calcula que enguany se superarà fins i tot l’11% de l’any passat.

Habitatges nous

A banda del mercat de segona mà, l’estudi també posa en relleu que hi ha “dues velocitats” pel que fa als habitatges de nova construcció, segons va reconèixer el president del Gremi de Promotors i Constructors, Josep Maria Coll. D’una banda, com a “capdavanteres en la recuperació” hi ha Girona ciutat, amb un comportament “molt sòlid en totes les zones i amb una progressió sostinguda i mesurada”, o Olot, on s’han donat increments anuals de fins al 38,3% en la zona “premium” del municipi, i la consolidació de preus a la Costa Brava, especialment Roses. D’una altra banda hi ha ciutats com ara Figueres, on “encara no es justifica que es faci obra nova” i Santa Coloma de Farners, on també es detecta “cert estancament”, hi va afegir Coll. L’estudi també recorda que l’any passat es va iniciar la construcció de 1.108 habitatges nous, amb un increment interanual del 52,8%, i que això situa les comarques gironines, junt amb l’àmbit metropolità, en una de les zones amb més increment.

L’estudi, que divideix les poblacions analitzades en zones segons valoració comercial, destaca que, en obra nova i en poblacions d’interior, Girona encapçala el rànquing de preus en gairebé totes les zones, mentre que Santa Coloma de Farners és la més baixa. I a la costa, Palamós també destaca pels preus més alts –seguida per Sant Feliu–, mentre que Lloret, pels preus més baixos.

LES XIFRES

2.633
euros
per metre quadrat és el preu mitjà en la zona 2 de Girona (Carme, Vista Alegre, Barri Vell...) en obra nova.
2.143
euros
per metre quadrat és el preu mitjà en la zona 2 de Girona en pisos de segona mà.
620
euros
mensuals és el preu del lloguer en un pis de 70 a 80 metres quadrats útils a Girona.
11
municipis
gironins s’han analitzat en l’estudi presentat ahir a Girona.

Sense bombolla de lloguer

U.C

L’estudi destaca que s’ha consolidat la recuperació de les rendes de lloguer, amb pujades uniformes als municipis estudiats a excepció de Blanes, on es fa una correcció a la baixa. El sector també assenyala que no es pot parlar d’una “bombolla del lloguer” i que aquest se situa, en línies generals, entre un 15 i un 20% per sota en comparació dels preus de l’inici de la crisi del 2007. Un cop més, recorden que hi ha escassetat d’oferta per cobrir la demanda, a causa del fet que s’hagin posat a la venda habitatges que abans estaven de lloguer, de l’augment de la demanda en una ciutat universitària com Girona i de la demanda de lloguer temporal. Pel que fa als habitatges d’ús turístic, el president dels API va considerar que, en el cas de Girona, els quatre-cents que hi ha són una quantitat “irrisòria” si es compara, per exemple, amb els 2.500 que hi ha a Lloret o els 2.100 que hi ha a Roses. Casanovas també va puntualitzar, un cop més, però, que el lloguer mitjà en un municipi varia molt entre barris de la mateixa població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona