La Borsa
Més valors
Economia

pagesia

temporers

La falta d’allotjament deixa temporers dormint al carrer

L’Ajuntament de Lleida atén una setantena de treballadors a l’alberg, però alerta que no és la seva funció i més quan la majoria dels usuaris tenen contracte

El sindicat vol que Inspecció de Treball avaluï les condicions d’acollida

Primers dies de la campanya d’atenció als temporers a Lleida, i ja hi ha persones dormint al carrer i el servei de l’alberg municipal de la ciutat està ple.

La gran majoria dels temporers tenen feina amb contracte, però l’allotjament és una altra història. Alguns no en tenen, altres prefereixen buscar-se la vida abans que usar els allotjaments que se’ls ofereixen i, fins i tot, hi ha qui no gosa demanar-ho per no perdre la feina.

L’opció de no demanar allotjament, segons diverses fonts, es fa també per evitar reduccions en la nòmina, ja que l’empresari resta una part del salari si al contracte s’inclouen les despeses de facilitar lloc on dormir. Altres treballadors prefereixen buscar espais gratuïts, com seria l’alberg municipal, i estalviar-se aquests diners. I aleshores és quan, si l’alberg està ple o ja s’ha utilitzat el màxim de dies establerts sense que hi hagi causes socials que ho justifiquin, es passa a dormir al carrer.

El tinent d’alcalde i regidor de serveis socials de l’Ajuntament de Lleida, Xavier Rodamilans, va explicar que ahir hi havia una setantena de temporers allotjats a l’alberg municipal d’un màxim de vuitanta places per a aquest fi. No obstant, Rodamilans alertava: “La nostra funció no és aquesta ni podem allotjar tothom.” És per això que mantenen els contactes amb les organitzacions agràries perquè siguin els empresaris els que es facin càrrec d’aquest allotjament, tal com estableix el conveni del camp, tot i que no és obligatori. Rodamilans hi afegia que no hi ha saturació, que el servei d’atenció als temporers és àgil i facilita les contractacions a molts pobles de l’entorn, i posava com a exemple que el servei de dutxes aquest cap de setmana només ha atès tres serveis.

El grup municipal de La Crida, però, va assegurar que ja hi ha una trentena de persones dormint al carrer i que la Paeria fa dos anys que no vol resoldre aquesta falta d’habitacions per als treballadors agraris.

D’altra banda, el sindicat UGT va presentar ahir una denúncia a Inspecció de Treball perquè avaluï les condicions de treball i allotjament dels temporers i verificar si les protestes de Seròs i la Granja d’Escarp de fa tres setmanes són reals o només casos aïllats. La Inspecció ja va dir que, per ara, no han detectat cap irregularitat en la contractació.

LA XIFRA

23.000
Temporers
treballaran a les comarques de Lleida durant tota la campanya agrària, segons les previsions sindicals.

La campanya de la sega es tanca amb sis incendis

La campanya de la sega del cereal a Catalunya s’ha tancat aquest any amb sis incendis provocats per màquines agrícoles a l’Anoia, la Segarra i l’Urgell entre el 15 de juny i el 31 de juliol, segons...

Lleida
 

Fruita de proximitat per a la gamma d’Elixirs de Ponent

lleida
 

Un 12,5% més de turistes a Montserrat fins al juny

monistrol de Montserrat
 
Economia

Es crea un cens de polígons per captar noves inversions

barcelona
 
Turisme

Benvinguts creueristes

TARRAGONA
 
economia

Bankia augmenta la captació de nòmines i pensions

Barcelona
 
ECONOMIA

Catalunya es promociona com a destí turístic ornitològic

 
ESTAT ESPANYOL

Iberia engega un ERO per a un màxim de 955 treballadors

 
ESTAT ESPANYOL

El deute públic s’enfila de nou i arriba al 100,03% del PIB