Economia

La collita de cereal a la regió central es preveu irregular

A les cotes altes del Bages i l’Anoia algunes finques tenen pèrdues de fins al 80% a causa de les gelades tardanes de l’abril

Les altes temperatures han fet avançar la campanya de la sega a les comarques de la Catalunya Central

Tot i que aquest any hi ha hagut un hivern plujós, no ha estat suficient perquè la collita de cereal a la Catalunya Central es presenti en bones condicions. “La primavera ha estat molt curta i calenta, hem tingut episodis de glaçades a l’abril i ens plantem al juny amb temperatures rècord”, ha lamentat el coordinador comarcal d’Unió de Pagesos a l’Anoia, Joan Vidal. De fet, el sindicat calcula que aquest any hi haurà una collita “molt irregular” al territori, mentre que a la plana s’espera que la campanya de la sega sigui la d’un any normal, a les zones més altes de l’Anoia i el Bages els pagesos poden afrontar pèrdues de fins al 80% a causa de les glaçades tardanes que hi va haver durant el mes d’abril.

Per tenir una bona collita de cereal cal que hi hagi un hivern plujós i fred, mentre que la primavera ha de ser fresca i humida i des d’Unió de Pagesos alerten que aquest any a les comarques centrals “no hi ha hagut les circumstàncies òptimes per tenir una bona collita”.

Amb tot, les previsions són irregulars en funció de l’altura del terreny. Mentre que a les cotes més altes de les comarques del Bages i l’Anoia s’estima que les pèrdues podrien arribar al 80% en funció del terreny, a les zones més baixes s’espera que la producció sigui “la d’un any normal”. El coordinador d’UP a l’Anoia, Joan Vidal, ha relatat que aquest any hi ha hagut gelades tardanes a finals d’abril, un fet que ha provocat que “el fred s’acumulés a les fondalades de les zones altes i fes mal sobretot a l’ordi perquè estava en el moment de floració”.

L’Alta Segarra, afectada

L’Alta Segarra és un dels territoris més afectats per aquestes glaçades tardanes. En Ramon Fitó és pagès d’aquesta zona i, després de tota una vida dedicada a la pagesia, només recorda un altre any com aquest. El pitjor, segons ha explicat, ha estat veure com “s’ha perdut gairebé tota la collita per culpa d’una glaçada que va durar quatre hores”.

Segons ha explicat, les condicions d’aquest any feien preveure una temporada tan bona com la de l’any passat –que en aquesta zona va ser excel·lent–, però tot es va torçar amb la glaçada del 27 d’abril i, segons els darrers peritatges, Fitó ha perdut un 75% de la collita. En termes absoluts, això vol dir que, en lloc de collir unes 200 tones, aquest any no arribarà a collir-ne ni 50 i haurà de fer front a la franquícia de l’assegurança.

Preus propers als costos

D’altra banda, els pagesos lamenten que “ja fa quatre o cinc anys” que s’arrosseguen uns preus molt baixos “arran d’un excés de collita en un àmbit mundial”. Segons Vidal, “si les collites són bones ens surten els números per cobrir els costos de producció, però si és un any de males collites és nefasta per al sector perquè les despeses són superiors als ingressos que tens”.

Ramon Fitó ha explicat que ara els preus són de 155 euros per la tona d’ordi i de 175 per la de blat. Pel pagès, tot el que no estigui per sobre dels 220 euros “és misèria”.

LA XIFRA

175
euros
es paga per cada tona de blat, molt ajustat als costos segons el sector.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona