Economia

Bankia absorbeix BMN, que valora en 825 milions, i no modificarà dividends

L’entitat absorbida és propietat del FROB en un 65% i havia rebut ajudes públiques per valor de 1.645 milions

Les dues sumaran 2.515 oficines

Bankia va anunciar ahir l’acord subscrit amb Banc Mare Nostrum (BMN) pel qual absorbirà aquesta entitat mitjançant el lliurament als seus accionistes de 205,6 milions d’accions noves de Bankia, fet que suposa valorar BMN en 825 milions d’euros. En un comunicat, Bankia explica que els accionistes de BMN passaran a tenir un 6,7% del capital de Bankia un cop completada l’operació i posseiran accions líquides, que cotitzen en borsa i que paguen dividend. D’aquesta manera, l’equació de bescanvi establerta per a l’operació serà d’una acció ordinària de Bankia per cada 7,82987 accions ordinàries de BMN, segons diu aquesta entitat en una nota. Aquest preu representa una pèrdua d’un 62% respecte els preus de referència en el moment del rescat, el 2013. La primera aproximació és que l’Estat ha perdut 1.100 milions a BMN per la valoració que n’ha fet Bankia per a la fusió. L’entitat va rebre 1.645 milions d’ajudes públiques i amb l’equació de bescanvi d’accions ha estat valorada en 825 milions. Si el FROB té un 65% del capital, l’operació ha quantificat la participació en 536 milions, que vol dir que l’Estat suporta un deteriorament de més de 1.100 milions d’euros en la inversió a BMN.

Sinergies de 155 milions

L’operació “reforça Bankia com a quarta entitat en el mercat espanyol” i es produeix “en un moment de perspectives positives per al sistema financer, tant pel creixement esperat del negoci, com per la previsible evolució dels tipus d’interès”. “L’operació és positiva en termes de creació de valor per als accionistes de Bankia”, ja que s’espera un creixement del benefici per acció d’un 16% i un retorn esperat de la inversió d’un 12% en el tercer any, segons Bankia. Calculen que amb la fusió s’assoliran unes sinergies de 155 milions d’euros a partir del tercer any, equivalents a un 40% de l’actual base de costos de BMN.

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, va destacar que Bankia està preparada per iniciar una nova fase de creixement, en la qual la integració de BMN és “tremendament positiva” perquè li permet completar la franquícia en uns territoris “molt dinàmics” als quals tenien una presència “molt limitada”. Goirigolzarri va insistir que no pensa canviar la política de dividends de Bankia, que actualment reparteix el 40% dels seus beneficis entre els seus accionistes. També va assegurar que la valoració de 825 milions és “raonable” i no li fa témer cap onada de demandes dels minoritaris de BMN que es puguin sentir perjudicats.

Amb la fusió, Bankia sumarà 660 oficines de BMN a les 1.855 que ja té a l’Estat espanyol, 2.515 en total, un 36% més. BMN està integrat per les xarxes comercials de Caja Murcia, Caja Granada i la balear Sa Nostra.

LA FRASE

Permet completar la franquícia en territoris molt dinàmics als quals la presència era molt limitada
José Ignacio Goirigolzarri
president de Bankia

LA XIFRA

6,7
per cent
és el percentatge que els accionistes de BMN tindran del capital total de Bankia, amb la fusió.

Amb l’objectiu de recuperar ajudes públiques

L’acord d’integració de Bankia i Banc Mare Nostrum (BMN) és l’últim moviment de concentració del sistema financer espanyol i permetrà recuperar part de les ajudes públiques de l’Estat que, a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), ja havia apostat el març passat per la fusió de les dues entitats nacionalitzades, en les quals té un 65% de participacions. L’objectiu és recuperar la major part de les ajudes públiques, gairebé 25.000 milions d’euros entre les dues. El resultat de la integració serà un gegant amb 230.000 milions d’euros en actius, més de 2.500 oficines i 17.350 empleats. Es tracta d’una absorció, atesa la grandària de Bankia, que té un volum d’actius de 190.000 milions d’euros, contra els 40.000 milions de BMN. L’origen d’una i altra es remunta al procés de reestructuració del sistema financer espanyol a causa de la crisi econòmica i l’esclat de la bombolla immobiliària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

OPA hostil del BBVA al Sabadell amb acomiadaments

madrid
economia

Rebuig frontal a una OPA que es cola en la campanya

barcelona
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?

Alemanya

Protesten contra l’ampliació d’una fàbrica de Tesla

Barcelona

Un centenar de professionals, en la VI Jornada d’Auditoria i Comptabilitat

girona
economia

Arxivada la segona causa contra Shakira per frau fiscal

barcelona
ECONOMIA

Els tractors tallen el centre Tarragona per reclamar una millor gestió de l’aigua

Tarragona
Economia

El BBVA promet reforçar el compromís amb Catalunya en l’opa hostil al Sabadell

madrid
economia

Comença la campanya de l’albercoc al Baix Segre

Seròs