Economia

Territori

Unió per accelerar la transició cap a la nova revolució digital

Els alcaldes alerten del dèficit d’infraestructures de banda ampla a bona part del territori i diuen que cal facilitar “la igualtat d’oportunitats” arreu

El sector tecnològic admet que encara hi ha empresaris que no han fet els deures

En ple segle XXI, els robots, l’internet de les coses, els telèfons intel·ligents, els drons, la impressió 3D i els vehicles sense conductors avancen cap a una nova revolució digital que està canviant acceleradament molts aspectes de la vida quotidiana, però també la manera com les empreses fan negoci. Uns reptes que ahir es van posar sobre la taula en la gran trobada del sector català de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) que va tenir lloc al Tecnocampus de Mataró i que promou l’associació d’empresaris maresmencs del ram (Gentic).

Durant la jornada, batejada com a GenticDay i coorganitzada per l’entitat Alcaldes.eu, es va posar de manifest que, si bé cada cop es disposa de més eines per fer aquesta transformació digital, encara hi ha greus mancances de base. Tant el president de l’Associació Catalana de Municipis i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, com el president de Localret i alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, van lamentar el dèficit d’infraestructures d’altes prestacions arreu del territori. “Al 85% dels municipis no hi arriba la xarxa de banda ampla ni les anomenades autopistes de la informació”, hi va afegir Fonollosa.

Una de les principals causes d’aquesta situació és l’estricte marc normatiu, que “beneficia les operadores” i no permet que hi hagi un accés universal que faciliti “la igualtat d’oportunitats”. Una debilitat que des de la Generalitat es vol intentar reconduir. “No podem oblidar que les tecnologies generen riquesa i són clau per al desenvolupament econòmic”, va defensar David Ferrer, coordinador de projectes TIC de la secretaria de Telecomunicacions. El que també van coincidir a dir els ponents és que l’administració encara té molta feina pendent per posar-se al dia i aprofitar el ventall d’oportunitats que dona l’anomenada indústria 4.0.

El parer dels empresaris

La visió és compartida per alguns dels empresaris del sector, que admeten que encara hi ha companyies que no han estat capaces d’entendre els reptes que ofereix una nova revolució industrial. En aquest sentit, es calcula que prop del 70% de les empreses catalanes encara han de fer aquest camí, però sovint no saben per on començar. “O hi entrem de forma definitiva, o quedarem enrere”, va reivindicar el conseller delegat de la firma Witte&Solà, Xavier Solà.

La preocupació també va més enllà, perquè la implantació d’aquest canvi tecnològic podria comportar la pèrdua de llocs de treball tal com els coneixem avui dia, i la necessitat de reconvertir molts perfils professionals en un període curt de temps. “Tenim les eines, però encara no la capacitat d’assumir-les, i no podem adormir-nos”, va pronosticar el director general de Microsoft a Catalunya, Jordi Marín.

LES FRASES

Al 85% dels municipis no arriba la xarxa de banda ampla ni les autopistes de la informació
Xavier Fonollosa
president de localret
Tenim moltes de les eines, però encara no la capacitat d’assumir-les, i no ens podem adormir
Jordi Marín
director general de microsoft a catalunya

Els reconeixements del GenticDay

La gran trobada del sector TIC català que es va fer ahir al centre de congressos del Tecnocampus de Mataró va tenir també una àmplia presència d’empreses de base tecnològica, en una fira que va servir per compartir experiències, fer contactes i difondre la feina que porten a terme en el sector. El GenticDay, que aquest any celebrava la segona edició, també va fer entrega de tres premis. Un guardó per al municipi més ben connectat, que va recaure en l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat per l’aposta decidida que ha fet per la digitalització de l’administració local. Els altres dos van anar a parar a dues empreses, una per a la que millor ha afrontat el camí de la transformació digital –Siesmo SL–, i una altra per a la que ha desenvolupat una millor iniciativa TIC –TBS Ágora–. El president de l’associació d’empreses de tecnologia Gentic, Albert Cortada, creu que els objectius que s’havien plantejat amb aquesta jornada s’han acomplert. “Hem reunit els autèntics protagonistes, que són l’administració, les empreses i els emprenedors”, va destacar Cortada. Un procés de canvi de paradigma en tots els sentits que l’empresari maresmenc confia que Catalunya sàpiga liderar amb encert per garantir-se el futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona