Economia

pagesia

temporers

UP proposa més implicació pública en les campanyes

Defensa el retorn al model d’abans de la crisi, aparcat per les retallades dels ajuts en un 90% i l’aparició de les ETT

“L’administració ha de recuperar la gestió social dels allotjaments”, diu

Després de les protestes de grups de temporers d’aquest estiu a Lleida, Unió de Pagesos considera que el govern s’ha de tornar a implicar en la gestió de la campanya de recol·lecció, en coordinació amb les organitzacions agràries i les d’atenció social.

Aquesta campanya, el sindicat ha gestionat prop d’un miler de llocs de treball, lluny dels 8.000 d’entre el 2004 i el 2007. Salomó Torres, vicepresident de la Fundació Pagesos Solidaris, explica: “Abans de la crisi econòmica, teníem uns 200 encarregats d’allotjaments, i unes 40 persones orientaven, gestionaven i feien intermediació entre els temporers i els pagesos. Molts a través de plans d’ocupació. Ara som quatre persones.” A partir del 2008, els ajuts públics per a aquesta feina van caure “entre un 80% i un 90%” i el 2012 van desaparèixer les línies per construir allotjaments. En aquesta època, van aparèixer com a intermediàries laborals de les campanyes les empreses de treball temporal. “Naturalment, tot el paquet social no el fan, però agafen una part del mercat i n’hi ha que paguen segons conveni i altres no”, diu Torres.

El 2016 el sindicat va revisar 97 allotjaments, amb 1.793 places, la majoria particulars. El sindicat proposa que “l’administració recuperi els plans de gestió social dels allotjaments, amb mediadors i encarregats”. Torres explica: “Als campaments conviuen temporers i gent sense feina, que va d’una banda a una altra esperant trobar-ne. L’administració ha de regular aquest flux i acollir-los en albergs, però són dos col·lectius diferents i cal separar la gestió dels dos tipus d’habitatges.” I hi afegeix: “N’hi ha que no volen que se’ls descompti sou per a l’allotjament, i tampoc és clar que el pagès estigui obligat a donar-los-en.” Quan acabi la campanya, UP farà formació als productors al Segrià sobre el conveni i “pressionarem perquè l’administració s’hi torni a implicar. Cal que el SOC recuperi la iniciativa i estem oberts a parlar-ne”.

LA FRASE

Als campaments conviuen temporers i gent sense feina. Són dos col·lectius diferents
Salomó Torres
VICEPRESIDENT DE LA FUNDACIÓ PAGESOS SOLIDARIS

Un 49% més de persones ateses

Les campanyes lleidatanes absorbeixen un 80% dels temporers que treballen a les collites catalanes, i a Ponent les plantacions de fruita dolça s’han incrementat malgrat la crisi. Per tant, la necessitat de mà d’obra ha continuat, tot i que molts pagesos han contractat mà d’obra local a l’atur procedent de sectors com la construcció. Així, no s’han obert nous contingents per a treballadors estrangers a través de contractacions en origen, i els 431 que aquesta campanya ha gestionat Unió de Pagesos són repetidors d’altres anys, que treballen aquí sis mesos.

La relativa millora de la situació econòmica general ha escurçat la mà d’obra i ha esperonat molts productors a anar a UP a buscar treballadors, que preveu acabar les campanyes amb un increment del 150% en la gestió de contractes. La Fundació Pagesos Solidaris ha atès fins a mitjan juliol 2.200 persones, un 49% més que el 2016. El servei inclou informació sobre les campanyes i elaboració dels currículums, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia