Economia

Economia

El pressupost en alimentació

Més despesa, però més polaritzada

Les llars catalanes recuperen la despesa en aliments d’abans de la crisi

Protagonistes de l’alça per ajudar fills i nets durant la crisi

La despesa alimentària va arribar el 2016 als 15.100 milions d’euros, una xifra que pràcticament iguala el volum del 2008, i es va recuperar també després de la crisi el consum per càpita (2.058 euros). El consum alimentari representa un 16,7% del consum total i un 6,7% del PIB. És una de les primeres conclusions que s’extreuen del primer Observatori Bonpreu i Esclat del consum alimentari a Catalunya, presentat ahir, però també mostra que aquest repunt ha estat condicionat per comportaments molt dispars. Així, les dades recullen un dels fenòmens que s’han produït amb força durant els anys de crisi, i és que els avis han actuat com a coixí social de fills i nets. En concret, mostra que si bé durant el període del 2008 al 2016 hi va haver una caiguda d’un 22,3% de la despesa total alimentària de les llars més joves, aquesta es va disparar un 36,9% en les llars amb persones més grans. Pel responsable de l’estudi, el catedràtic Josep Oliver, aquest comportament respon al fet que les famílies més joves es van veure més afectades per l’atur durant els primers anys de la crisi i això es va compensar amb l’ajuda de pares o avis, “sumat al fet que en els darrers anys els pensionistes han rebut unes rendes sensiblement superiors als salaris i amb uns ingressos estables”.

Una altra polarització que mostra l’estudi és que creix molt la despesa de llars unipersonals i en canvi es desploma la de quatre o més membres, en paral·lel al pes que representen aquests diferents grups en el total. Així, la despesa alimentària total en llars formades per una sola persona ha crescut un 25%, mentre que la de les llars amb quatre membres o més ha reculat un 19,1%. Per això el director financer de Bonpreu, Pere Anglada, explica que fa temps que pressionen els fabricants perquè facin “més productes monodosi”. Respecte dels aliments més demanats, l’estudi mostra que creixen els cafès, tes o cacau, el llegum i el peix, i cauen el pa, els cereals, sucs i llet i ous.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia