Economia

JOSEP LLUÍS BONET

PRESIDENT DE LA CAMBRA DE COMERÇ D’ESPANYA I PRESIDENT DE FREIXENET

“Marxar? No, perquè no serem independents”

Assegura que si Catalunya s’independitza perjudicarà les empreses i que serà un “desastre” per a Catalunya però també per a Espanya

Diu que el govern de Zapatero es va equivocar molt el 2010 eliminant el sistema de quotes i defensa les cambres com a instrument fonamental per a l’economia, les empreses i la mateixa societat

President des del 2014
Va ser nomenat president de la Cambra de Comerç d’Espanya el novembre del 2014 i explica que el primer que va fer va ser canviar l’equip perquè “no posaven els esforços necessaris per al que convenia”. Creu que el camí que segueixen les cambres actualment és el bo però que “les coses no han anat tan ràpid com haurien d’haver anat” perquè Catalunya no va validar fins fa uns dies el decret llei que permetrà fer eleccions a les cambres.

El president de la Cambra de Comerç d’Espanya, Josep Lluís Bonet, va ser dijous passat a la Cambra de Comerç de Girona per presidir una reunió de treball i ser present al ple. Bonet assegura que les cambres són necessàries perquè són “un instrument fonamental per a l’economia, les empreses i la mateixa societat”, i aconsella als joves –que diu que tenen raó de protestar perquè amb els contractes que els fan “no arriben a ser ni mileuristes”– que aprofitin la situació “per fer una reflexió enriquidora i no negativa”. Pel que fa al procés, Bonet sempre s’hi ha mantingut en contra perquè es considera “barceloní, català, espanyol i europeu, i no veig per què no puc sentir això”, afirma, i assegura que no s’ha arribat a plantejar si marxaria de Catalunya si s’independitza d’Espanya “perquè això no passarà”. “Si passa ja ho veurem”, diu.

Què ha vingut a fer a la Cambra de Comerç de Girona?
Hem tingut una reunió de treball. Malgrat que les 85 cambres que hi ha a tot Espanya tenen la seva pròpia independència, la Cambra d’Espanya té la funció de representar, defensar i impulsar tot el sistema cameral. I per això les visito. A Girona encara no havia vingut. Hem parlat de la situació actual del país, i quan dic país parlo d’Espanya, inclosa Catalunya, i també, com és obvi, del sistema cameral.
El 2010 el govern de Zapatero va eliminar el sistema de quotes i les cambres s’han hagut de reinventar?
El senyor Zapatero es va equivocar molt, tot i que tenia alguna justificació per fer canvis perquè evidentment el sistema cameral ha de reconèixer que tenia la necessitat de millorar la seva eficiència i el servei, però no com ho va fer perquè una cosa és posar ordre per millorar i l’altra és enfonsar-ho com ho va fer. Eliminar el sistema de quotes va portar a desgavells i ERO i va fer molt de mal. Afortunadament va provocar una reflexió que va concloure que les cambres eren necessàries com a instrument fonamental per a l’economia, les empreses i la mateixa societat. Les cambres defensen i fan valdre l’interès general del comerç, la indústria, i els serveis; en definitiva, de totes les empreses.
Fa temps que es parla que estem sortint de la crisi. Vostè com ho veu?
Estem en un moment molt important perquè es dona la circumstància que Espanya i Catalunya al capdavant tenen una oportunitat extraordinària que és l’adaptació de la globalització que Espanya està fent i per aquest motiu estem sortint de la crisi. De la crisi encara no n’hem sortit del tot perquè encara hi ha molts d’aturats, però anem clarament amb cicle positiu. A Espanya hi ha 500 multinacionals que tenen diferent lideratge al món i 50.000 exportadors regulars. El món és globalització per a qualsevol empresari i en això les cambres tenen un paper fonamental perquè en el seu ADN hi ha l’ajut a la internacionalització, la competitivitat, la formació i la digitalització.
Ha explicat que encara hi ha molts aturats. Què s’ha de fer?
Es va arreglant perquè hem entrat en un cicle positiu. L’important és que hi hagi feina, després ja s’anirà normalitzant. Un altre problema són els joves que en aquests moments o no treballen o si ho fan tenen salaris que no arriben ni a mileuristes. Aquí els joves haurien de fer una reflexió enriquidora i no negativa i superar-se a si mateixos. I si han d’anar a aprendre idiomes i estar un any fora d’Espanya, que ho facin, i si s’han de formar més per poder treballar, que no s’ho pensin. Jo recordo que en la meva joventut la situació era molt pitjor. I, per tant, hi ha raons per protestar però sobretot hi ha raons per superar-se.
Ha reconegut públicament que no vol la independència de Catalunya. Per què?
Hi estic absolutament en contra per dos motius. Perquè em considero barceloní, català, espanyol i europeu i no veig per què no puc sentir això. Respecto qui vol la independència però vull que em respectin els altres també. I perquè jo veig que la societat catalana està dividida i hi ha riscos de fractura i això no és bo. Catalunya dins Espanya guanya i no crec en les separacions perquè et fan més petit. Si Catalunya s’independitza quedarà fora de la Unió Europa i això perjudicaria les empreses. La independència, al meu parer, seria un desastre per a Catalunya però també per a Espanya.
Per a Catalunya ho ha deixat clar però per què per a Espanya?
Perquè Catalunya és una part essencial d’Espanya i una de les comunitats líders. Només cal mirar qui encapçala la recuperació: Catalunya. Del sector exterior qui va al davant? Catalunya.
Però això Espanya no ens ho reconeix?
És cert que hi ha coses que s’han de millorar com és el cas del corredor mediterrani, que ja s’hauria d’haver fet, o les rodalies. Però els polítics catalans el que han de fer és reivindicar i no dir “doncs com que no ho fan, ara marxarem!” No, home, no. No es poden trencar les relacions amb Espanya per això. Espanya també ha fet coses bé com és l’AVE o l’aeroport de Barcelona.
Creu que les empreses continuaran apostant per Catalunya si ens independitzem?
No ho sé. Jo crec que les empreses fins ara consideren que no es produirà i, tret d’alguna excepció, estan en silenci. Una cosa és el món empresarial i l’altra els dirigents polítics, que van en una altra direcció.
Marxarà si Catalunya s’independitza?
No m’ho he plantejat mai perquè no serem independents. Si passa ja ho veurem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona