Economia

La Cambra revisa a l’alça el creixement pel sector exterior

La millora del context internacional i les exportacions estiren l’economia catalana, que creixerà un 3,1% aquest any

Valls alerta de les incerteses pel procés però relativitza l’amenaça del FLA

La millora del context internacional ha impulsat l’economia catalana durant el segon semestre de l’any. Segons l’informe trimestral de la Cambra de Comerç de Barcelona, el PIB s’ha accelerat un 0,9% en aquests mesos, una dècima per sobre del previst, i situa el creixement interanual en un 2,7%.

Per al tercer trimestre la Cambra espera un ritme similar, d’un 0,8%, arribant a un 3% interanual, i per al conjunt de l’any augmenta la previsió d’un 2,8% a un 3,1%. Pel president de la Cambra, Miquel Valls, les xifres evidencien que Catalunya s’ha beneficiat especialment del major dinamisme de l’economia mundial “perquè és una economia més oberta”. Les exportacions han crescut un 10,4% interanual acumulat del gener al maig, la xifra més alta dels darrers anys, indica la Cambra. També les pernoctacions del turisme estranger creixen amb força, un 9,6% interanual en el primer semestre.

Tot plegat es tradueix també en una millora de la confiança empresarial i també en un augment de la inversió “després d’anys d’atonia, impulsada justament per les exportacions i per uns tipus d’interès baixos”, explica Valls. En aquest context la Cambra preveu que entre el 2017 i el 2018 l’economia catalana crearà prop de 200.000 llocs de treball, situant la xifra d’ocupats entorn dels 3,8 milions, dada propera als nivells del 2009.

La Cambra espera que aquest bon comportament de l’economia es mantingui l’any que ve i millora la seva previsió per al PIB el 2018, d’un 2,4% a un 2,7%. Amb tot, la institució detecta incerteses, especialment si el context internacional empitjora i també, segons el responsable d’estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, “si els salaris i els preus, que s’han mantingut moderats contribuint a la competitivitat, es disparen”. Respecte a la situació política, els successius informes de la Cambra evidencien que no hi ha cap impacte negatiu sobre l’economia, però Valls alerta que “hi ha grans incerteses” respecte al que pugui passar després de l’estiu: “Encara no sabem si el factor polític pot fer variar aquesta marxa de l’economia, però en tot cas és un factor d’incertesa.” En canvi, respecte a la decisió de l’executiu espanyol de condicionar el FLA a Catalunya, Valls s’ha mostrat confiat que hi hagi un efecte negatiu: “Es buscaran solucions, perquè els deutes de l’economia catalana són deutes de l’Estat, també”.

Menys endeutats

La Cambra inclou en el seu informe un capítol sobre l’evolució de l’endeutament privat, en què s’indica que, a pesar de la millora de l’activitat econòmica, l’estoc del crèdit continua a la baixa. D’un pes de fins a un 170% sobre el PIB assolit el 2009, avui el percentatge es redueix un 97,1% i la Cambra indica que en dos anys podria arribar a un 80%, com estava abans de l’inici la bombolla. L’informe també mostra que les noves inversions cada cop es financen més amb recursos propis i amb vies alternatives als bancs com ara l’emissió de títols de renda fixa.

LA FRASE

Es buscaran solucions (al FLA), els deutes de l’economia catalana són deutes de l’Estat, també
Miquel Valls
president de la cambra de comerç de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ