Economia

Abertis guanya menys però reforça el negoci de cara a l’opa

Guanya fins al juny 415 milions d’euros, un 18,6% menys que el 2016, tot i que la firma diu que és un 19% més en termes comparables

Ha invertit 3.000 milions en actius i reforç a les seves filials

Abertis ha tancat el primer semestre de l’any amb un benefici net de 415 milions d’euros. La xifra és un 18,6% menor als 510 milions registrats en el mateix període del 2016 però la companyia destaca que en termes comparables suposa una millora del 19%. El cert és que el mercat ja donava per descomptat aquest efecte (ahir les accions van sumar un 1,13% al parquet borsari), i les principals magnituds econòmiques d’Abertis han registrat alces importants en aquesta primera meitat de l’any.

Així els ingressos d’Abertis fins al juny han sumat 2.698 milions d’euros, un 20% més que l’any passat, i l’Ebitda (el resultat net d’explotació) també puja un 17% fins els 1.757 milions d’euros. Aquesta tònica positiva s’explica d’una banda, apunta la concessionària, per l’augment dels volums de tràfic a les infraestructures que gestiona així com la incorporació de nous actius al comput, com les autopistes A4 i A31 a Itàlia, i dues noves concessions a l’Índia. A més en aquests mesos el tipus de canvi de l’euro respecte les divises dels països on opera Abertis han jugat a favor del compte de resultats.

El primer semestre també s’ha caracteritzat per un important esforç inversor, de 3.000 milions d’euros, que han anat destinats sobretot a reforçar el control de les filials. El control del 100% de la francesa Sanef ha suposat un total de 2.200 milions d’euros, i 215 més s’han destinat a reforçar-se a la italiana A4 Holding (en controla ja el 90%). També s’han fet inversions importants per a la incorporació de nous actius al Brasil i l’Índia. A més aquest primer semestre s’ha caracteritzat també pel tancament d’acords de col·laboració amb governs com el de l’Argentina, França i el Brasil per donar estabilitat a les concessions.

Pel que fa al deute net, aquest es consolida i es situa, a 30 de juny, en els 15.984 milions d’euros, per sobre dels 14.377 milions del semestre anterior. El percentatge de deute a tipus fixe es situa en el 80% i el venciment mitjà en el 6 anys.

Abertis presenta aquests resultats pocs dies després que la constructora de Florentino Pérez, ACS, hagi mostrat el seu interès per estudiar una contraopa per a fer-se amb la concessionària. ACS va ser junt amb La Caixa el soci impulsor d’Abertis.

A més la companyia presidida per Salvador Alemany està a l’espera que l’òrgan regulador dels mercats, la CNMV, dictamini sobre l’opa llançada per la italiana Atlantia. La italiana ofereix 16,5 euros per acció pel 100% del capital de la catalana. Atlantia s’ha compromès a mantenir la seu social i el centre de decisió a Barcelona. El mercat, però, dona per descomptat que hi haurà contraopa.

LES XIFRES

20
per cent
és el que s’incrementen els ingressos respecte al primer semestre del 2016, fins als 2.698 milions.
2.200
milions
és el total d’inversió que Abertis ha destinat a reforçar el seu control de Sanef, fins a arribar al 100%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia