Economia

Municipal

Barcelona lidera l’alça dels preus dels pisos amb un 12,73%

És on més creixen el primer semestre, molt per sobre del 8,24% de mitjana estatal, segons Tecnocasa

El 31% del total de les compres es fan com a inversió

Barcelona és amb diferència la ciutat on els preus dels pisos usats han crescut més en el primer semestre segons un informe de Tecnocasa elaborat a partir dels preus finals de venda de les operacions que ha mediat. L’augment del 12,73% de la capital catalana contrasta amb el 8,24% de mitjana estatal o el 7,36% de Madrid. Segons les dades de la immobiliària la pressió alcista a Barcelona es percep també en el fet que són els pisos més cars els que guanyen pes en el conjunt de les compravendes. Així els que superen els 300.000 euros ja són l’11,5% de les operacions que ha mediat Tecnocasa, contra l’1,2% del 2013. Tanmateix, els immobles de menys de 100.000 euros són cada vegada menys, i ja suposen només el 10,2% del total.

Segons Tecnocasa les compravendes de pisos han caigut a Barcelona un 19,7% des del 2005, un percentatge molt més baix que el 48,6% que s’ha deixat el mercat estatal en l’última dècada. A aquesta menor caiguda s’afegeix el major dinamisme, expliquen des de Tecnocasa en la recuperació de l’activitat a la ciutat. Barcelona té un component més elevat de compra inversora (31% contra el 28% al conjunt de l’Estat) però els responsables de l’estudi deslliguen aquest factor de l’alça de preus: “Els inversors amb qui treballem són sobretot locals i petits, que opten per comprar perquè el lloguer els aporta més rendibilitat que els dipòsits bancaris, i desapareixeran en el moment en què els preus pugin molt”, explica el director del departament d’anàlisi del grup, Lázaro Cubero. Aquestes rendibilitats voregen el 10%.

El catedràtic d’economia de la UPF i responsable de l’informe, José García Montalvo, hi afegeix que el pes dels grans inversors a Barcelona es manté estable en els últims anys entorn el 20%, “i per això cal posar aquest factor en context perquè si no generem alarma”. García Montalvo també explica que a pesar del fort increment dels preus d’habitatge usat a la ciutat el preu de l’obra nova està baixant al voltant de l’1%, “perquè el promotor vol vendre i sap que no pot posar preus alts”. En tot cas el pes de les compravendes d’obra nova és ara molt petit.

Els responsables de l’estudi indiquen la tornada de població que havia marxat de la ciutat i la seva capacitat d’atracció de talent estranger com a elements que estan tensionant els preus a l’alça.

LA FRASE

Cal posar en context el paper dels grans inversors al sector per no generar més alarma
José García Montalvo
catedràtic d’economia de la upf i responsable de l’informe

Lluny dels factors que van inflar la bombolla

A pesar dels increments de preus registrats els responsables de Tecnocasa eviten parlar d’un retorn a la situació prèvia a la crisi de bombolla immobiliària. Un dels factors que evita aquest discurs, expliquen, és el comportament dels bancs respecte de la concessió d’hipoteques. Així per exemple l’estudi mostra que el rati del valor del pis que es finança amb una hipoteca ha passat del 86% del 2006 al 72%, i que el 74% dels hipotecats té un contracte laboral indefinit, mentre que els treballadors temporals i els autònoms representen un pes molt petit. També ha disminuït amb força el percentatge dels ingressos que es destinen a la compra d’un pis, ara és del 25,5%, tot i que havia arribat a superar el 65% en l’època del boom. Com destaca el conseller delegat de Tecnocasa, Paolo Boarini, “els bancs estan força lluny de la situació que va provocar la bombolla”. Amb tot l’import mitjà de la hipoteca ha crescut un 5,7% a l’Estat (un 11,3% a Barcelona). L’informe també destaca que la hipoteca mitjana no arriba als 100.000 euros (un 54% per sota del 2006), i que les de tipus fix ja són el 35%. El 33,2% de les operacions es van pagar al comptat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró

L’ampliació de l’Outlet Gran Jonquera s’obrirà el mes d’octubre

LA JONQUERA