Economia

pagesia

La superfície ecològica es quadruplica en deu anys

Representa el 21% de l’espai ecològic català

Només el 6% de la superfície ecològica gironina està conreada, ja que la majoria correspon a pastures i bosc

Hi predominen els cereals i les lleguminoses

La superfície ecològica gironina gairebé s’ha quadruplicat en els darrers deu anys a la demarcació. Aquesta és una de les dades que s’extreuen de l’Observatori de la Producció Agrària Ecològica del Departament d’Agricultura. Des del 2007 fins avui, s’ha passat de 9.190 a 35.355 hectàrees d’aquesta superfície –coincidint amb el Programa de Desenvolupament Rural 2007-2013– i ja representa el 21% de la superfície ecològica catalana, que és de 171.937 hectàrees. Tot i concentrar el 21% de la superfície agrària útil del país –descomptant-hi bosc i matoll–, les comarques gironines només representen el 6% de la superfície conreada ecològica catalana (2.229 hectàrees), ja que la superfície ecològica gironina correspon majoritàriament a pastures, prats i farratges ecològics, amb un total de 29.761 hectàrees.

Dins d’aquest 6% de superfície conreada ecològica a la demarcació de Girona, hi predominen els cereals i les lleguminoses per a gra (3,4%), mentre que la resta de conreus no representen ni l’1%, com és el cas de l’horta, l’olivera i la vinya.

Pel que fa al percentatge d’agricultors i ramaders ecològics, a la demarcació de Girona n’hi ha un total de 304 –que representen el 12% del total de Catalunya–. És la demarcació catalana que menys en té, tot i que en els darrers deu anys també se n’ha quadruplicat el nombre.

Quant als operadors ecològics catalans, sols el 12% són gironins –un total de 385 segons les últimes dades del 2016–, amb un increment del 6,3% en un any i gairebé un 300% més que fa deu anys. La tendència al creixement en aquest àmbit indica també que l’agroalimentació ecològica continua creixent arreu de Catalunya, ja que, actualment, està formada per 3.200 operadors, un 7,43% més que un any abans. En aquest mateix sentit, la facturació en aquest sector va créixer un 38% en només un any, entre el 2015 i el 2016, dada que ratifica que és un sector en alça i que ja té un paper destacat en el mercat agroalimentari. Amb relació als elaboradors i comercialitzadors ecològics, les comarques gironines també tenen el percentatge més baix de Catalunya, amb un 12% i un 9%, respectivament. També va augmentar el 2016 el nombre d’importadors ecològics en bona part del territori català i, així, dels cinc que hi havia a les comarques gironines, s’ha passat a set en un any, mentre que a la demarcació de Barcelona, que és on n’hi ha més, n’hi ha vuit més.

Producció agrària

Una mirada més concreta a la producció agrària ecològica de les comarques gironines recull que, en el conjunt de la demarcació, hi ha un total de 1.199 hectàrees destinades a cereals i lleguminoses. Molt per sota, hi ha les 243 hectàrees de vinya ecològica, una superfície qua ha anat augmentant de manera destacada durant els darrers anys i que representa el 2% de la vinya ecològica catalana, que actualment és el cultiu ecològic amb més superfície a Catalunya.

Darrere de la vinya i les pastures, a les comarques gironines hi ha l’olivera ecològica, amb un total de 169 hectàrees, i l’horticultura ecològica, amb un total de 111 hectàrees. La resta de la producció no arriba a les 100 hectàrees, com és el cas dels fruiters ecològics (59) i la fruita seca ecològica (11). A les comarques gironines, no hi ha cap hectàrea de producció de cítrics ecològics.

Apicultura ecològica

Segons les dades del 2016 de l’Observatori de la Producció Agrària Ecològica, a les comarques gironines és on hi ha més explotacions d’apicultura ecològica de tot el país, ja que, de les deu que hi ha, la meitat estan en aquesta demarcació, on es comptabilitzen un total de 450 ruscs.

LES XIFRES

35.355
hectàrees
de superfície ecològica total hi ha a les comarques gironines. La majoria són pastures, prats i farratges ecològics.

LA XIFRA

2.229
hectàrees
de superfície estan ocupades per conreus ecològics, sobretot cereals i lleguminoses.
25
explotacions
d’avicultura de posta ecològica hi ha a les comarques gironines.

Líders en explotacions de vaquí de llet i posta ecològica

U.C

Girona és la demarcació amb el percentatge més alt d’explotacions ecològiques de vaquí de llet a Catalunya, tot i que només n’hi ha sis, amb un total de 387 caps. Encara és, per tant, un dels sectors poc desenvolupats a Catalunya, on en total n’hi ha vuit. També és on n’hi ha més d’oví de llet ecològica, amb tres de les quatre explotacions catalanes i un total de 1.614 caps. De caprí de llet, només n’hi ha dues explotacions a les comarques gironines, amb un total de 199 caps.

Pel que fa a les explotacions de boví de carn ecològica, a les comarques gironines n’hi ha 126 de comptabilitzades, amb un total d’11.756 caps, una quantitat que ha anat creixent respecte a fa deu anys, quan hi havia 1.115 caps. La mida mitjana de les explotacions catalanes de boví de carn ecològica se situa al voltant dels 85 caps per explotació. Pel que fa a les explotacions d’oví de carn ecològica a les comarques gironines, el 2016 n’hi havia 36 de registrades, amb un total de 5.608 caps. De caprí de carn, n’hi ha dinou, amb 410 caps en total. Quant a les explotacions de porcí ecològic, a la demarcació n’hi ha dues de censades, amb un total de 526 caps.

Amb relació a l’avicultura de carn ecològica, n’hi ha nou explotacions, amb un total de 36.751 caps. I, pel que fa a l’avicultura de posta ecològica, cal destacar que la demarcació és la que n’acull més de Catalunya, amb 25 explotacions i 54.332 caps. És un dels sectors que més han crescut en els darrers anys.

Activitats agroindustrials

L’activitat agroindustrial relacionada amb la producció ecològica també ha crescut en els darrers deu anys a les comarques gironines. Així, per exemple, en el cas de l’elaboració i l’embotellament de vins, caves i escumosos ecològics, si l’any 2007 hi havia un sol establiment, el 2016 ja n’hi havia catorze. Passa el mateix amb els escorxadors i les sales d’especejament ecològic: s’ha passat dels tres que hi havia el 2007 a la tretzena comptabilitzada en les últimes dades del 2016, un volum que es manté des del 2015 malgrat el creixement dels anys anteriors. A més, es dona la circumstància que a Catalunya, amb un total de 68 escorxadors i sales, es concentren el 35% dels escorxadors i les sales d’especejament ecològiques de l’Estat espanyol. És l’activitat industrial en què Catalunya té un pes més important i és on hi ha més escorxadors i sales d’especejament certificats de tot l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia