Economia

L’Íbex recull les incerteses i castiga els bancs catalans

CaixaBank i Sabadell lideren les caigudes d’una jornada marcada també per l’alça de la prima de risc

El selectiu perd els 10.000 punts però encara acumula guanys propers al 6%

Dilluns i dimarts la borsa va reaccionar als esdeveniments de l’1-O i el 3-O amb calma tensa però sense quasi impacte. Ahir, però, l’Íbex 35 va recular prop d’un 3% fins a perdre els 10.000 punts en una de les pitjors jornades del darrer any. El selectiu es va veure arrossegat especialment pel sector financer i amb els catalans Sabadell (-5,69%) i CaixaBank (-4,96%) al capdavant, si bé Bankinter, BBVA o Bankia també van caure amb força. Colonial també va experimentar una davallada important (5,51%). Les incerteses de l’escenari polític també van afectar el mercat de deute i la prima de risc es va disparar fins als 133 punts bàsics.

Els inversors se senten inquiets per no saber quin serà el final i sobretot, explica el director de Renta 4 a Barcelona, Xavier Teixidó, “perquè no estan veient que la situació tingui una solució immediata”. Aquestes incerteses són les que van castigar ahir els mercats, molt més del que ho van fer dilluns i dimarts, potser perquè el discurs del rei Felip VI no va ajudar a veure una solució al conflicte.

En aquest context els inversors estan desfent posicions i venent en espera del que pugui passar, una reacció normal que de fet, hi afegeix Teixidó, “està sent prou moderada; la caiguda podria haver estat major”. Els valors bancaris van ser ahir els més perjudicats i en el rànquing dels números vermells –només tres valors van tancar ahir amb guanys, i entre aquests Abertis– van ser Banc Sabadell i CaixaBank els més castigats. Pel director de Renta 4 a Barcelona, aquest descens no ha de significar necessàriament un canvi en l’avaluació d’aquests valors: “Ho veiem més com un efecte puntual que no pas com un canvi fonamental, no cal oblidar que tots dos valors acumulen una revaloració important en els darrers mesos.”

De fet, des de principis d’any CaixaBank i Sabadell sumen pujades al voltant del 20%, molt per sobre de la mitjana de l’Íbex 35 (5,79%). Si ampliem aquesta anàlisi als darrers 12 mesos, el salt és encara més espectacular: CaixaBank ha guanyat un 75% i Sabadell, prop d’un 40%.

Això sí, tots dos han perdut milers de milions en les darreres setmanes i el nerviosisme creix. Les dues entitats han llançat missatges de calma tant internament cap a la plantilla com cap als clients tot destacant que es prendrien les decisions necessàries davant qualsevol escenari. Amb vista als pròxims dies, Teixidó reconeix que el mercat es mantindrà força volàtil, “molt atent a les notícies que es vagin produint cada dia”.

El mercat premia Oryzon

Mentre que la borsa espanyola va tenir ahir caigudes generalitzades en tots els valors, les accions de la biotecnològica Oryzon van anotar-se una pujada del 12,85%. La companyia fundada el 2000 va anunciar dimarts que trasllada la seu a Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia