Economia

El Meeting Point obre les portes pendent de l’escenari polític

El sector admet que la incertesa ha fet ajornar operacions d’inversors estrangers

Els promotors eviten, però, parlar d’aturada en l’activitat i alerten dels efectes de dir que l’economia s’enfonsa

Si es crida a la tempesta la tempesta arribarà. Aquest és el missatge que ahir llançaven molts promotors immobiliaris pels passadissos del saló Barcelona Meeting Point, que ahir obria les portes al recinte firal de Montjuïc. El totxo no amaga que l’escenari polític no és precisament el millor company de viatge per a un sector que tot just ara consolidava la recuperació; però, com destaca el director de relacions institucionals de la immobiliària Corp, Joan Carles Sánchez: “Atenció a traslladar que hi ha una afectació sobre l’economia catalana i que durarà, perquè generar alarmisme pot ser un llast.” De fet, la immobiliària manté les vendes a bon ritme, explica Sánchez, i per això cal ser, diu, “responsable amb el que es diu”.

El missatge apocalíptic el va fer el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, durant la inauguració del saló, parlant d’un sector “preocupat i espantat” per la frenada de l’activitat a causa de la incertesa generades, deia el ministre, per l’acció de la Generalitat. Una afirmació que la consellera de Governació, Meritxell Borràs, contestava amb fermesa tot dient que el que genera incertesa són les “agressions” i la “repressió”.

El cert és que el sector admet que hi ha incertesa i que aquesta sí que ha tingut ja un efecte sobre l’activitat dels inversors, i especialment dels estrangers “que ara han aparcat les operacions, no perquè descartin Barcelona, sinó posant el parèntesi fins que la incertesa desaparegui”. El president de l’APCE, l’associació de promotors, i alhora president de La Llave de Oro, Lluís Marsal, també assenyala aquest refredament en el component inversor i destaca que tenen “notícia d’algun fons que està ajornant alguna operació, no pas cancel·lant”. En canvi, la portaveu del portal immobiliari Fotocasa, Beatriz Toribio, sí que va més enllà en la seva anàlisi de l’afectació en el sector de l’escenari de tensió política: “Ens trobem propietaris de pisos que ens diuen que han notat que a partir del dia 2 han baixat molt les visites que tenen amb potencials clients”, explica. La responsable de Fotocasa també destaca que les visites al portal continuen creixent, “però menys a Catalunya” i que els efectes de la incertesa es veuen fins i tot en els preus, “que han passat de pujar un 20% interanual a un 17%”.

Pel president del Col·legi d’API, Joan Ollé, la situació està, però, fora de qualsevol alarmisme. Ollé defensa que l’activitat no s’ha parat i que “Barcelona continuarà sent Barcelona i sent atractiva per a l’inversor, igual que el litoral”. A més, el president dels API indica el que altres agents del sector ja estan preveient: “Si això s’allarga, el que podem veure és que el perfil d’inversors canviï però en vindran d’altres buscant oportunitats, com hi ha inversors pendents si la borsa baixa.” I Homedes hi afegeix que no cal oblidar que el totxo ha estat tradicionalment un “valor refugi”. En qualsevol cas, el sector considera ara precipitat buscar un titular per als efectes de la política “perquè encara han passat pocs dies” diu Marsà.

L’Airef diu que el PIB podria caure fins a l’1,5% el 2018

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) es va sumar ahir a la llista d’entitats i organismes que alerten dels efectes de la situació política a Catalunya sobre el creixement de l’economia espanyola. Segons els càlculs de l’Airef, la incertesa associada a aquest escenari polític podria reduir fins a l’1,5% el creixement per al 2018 en el pitjor dels escenaris, davant del 2,3% expressat pel govern del PP (que ja l’ha rebaixat tres dècimes respecte del 2,6% que indicava abans). La previsió de l’Airef per al PIB de l’any que ve se situa en el 2,7% inicialment. Segons aquest organisme, l’alentiment en el creixement econòmic també es traslladarà a l’evolució del dèficit públic, que podria incrementar-se entre 2 i 5 dècimes, destaca. Segons els càlculs de l’Airef, cada punt percentual de caiguda de l’activitat econòmica a Catalunya minvaria 0,2 punts el creixement de l’Estat.

Per la seva banda, el conseller d’Empresa, Santi Vila, va demanar ahir responsabilitat sobre els missatges que poden distorsionar uns indicadors “molt positius” de l’economia catalana i va assegurar que “cap decisió política posarà en risc la seguretat jurídica” a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona