Economia

Amb marxa curta, però sense desaccelerar

L’economia catalana creix malgrat el relat que ha creat el govern espanyol aprofitant el canvi de seu social que han fet diverses empreses

Algunes inversions, però, s’ajornen per la incertesa política

A mesura que Catalunya ha anat fent passes decidides cap a l’estat propi, l’Estat espanyol ha anat desplegant el seu arsenal. Al segle XXI, a l’Europa de la Unió, en els enfrontaments entre estats –en aquest cas, entre un que ho és i un altre que aspira a ser-ho–, es fan servir eines diferents de les pròpies d’un conflicte bèl·lic. A hores d’ara, l’Estat les ha fet servir totes; la darrera, l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, a partir d’una interpretació més aviat poc constitucional del redactat, com han destacat especialistes en dret constitucional des de dissabte passat.

En aquest context, una eina decisiva per derrotar el rival és l’economia. Espanya va començar fa mesos l’escanyament econòmic de la Generalitat. Si bé la “gestió selectiva”, entre d’altres, del fons de liquiditat autonòmic ha disminuït la capacitat de maniobra del govern català, no ha tingut efectes sobre la ciutadania. Tot i que això formava part de l’estratègia del PP: generar por als catalans per tal que retirin el suport al govern del país.

Arribats a aquest punt, i en reduir-se la distància entre la legalitat espanyola i la nova legalitat de la futura república catalana, el govern estatal ha mobilitzat les forces de l’Íbex 35 per generar inseguretat i fer créixer entre la població catalana el sentiment que la independència ens portarà a la ruïna.

El canvi de seu social de les grans corporacions catalanes, que no és el mateix que la marxa d’aquestes empreses com s’ha dit erròniament, tampoc ha aconseguit, però, que els catalans retirin el suport al projecte sobiranista. És cert, però, que el diner és poruc, i el clima creat pel govern espanyol ha frenat algunes inversions a Catalunya fins que la situació no es clarifiqui. Això ha afectat, lògicament, les perspectives de creixement de l’economia –de la catalana, però també de l’espanyola!–, que ha optat per posar una marxa curta i reduir la seva expansió, però ni s’ha aturat ni està retrocedint. Les dades reflecteixen qui diu la veritat i qui menteix.

“«No estamos tan mal»”

En una de les darreres compareixences de la vicepresidenta espanyola després del Consell de Ministres dels divendres, va assegurar, citant el ministre Montoro: “Si no hi hagués una ràpida solució a aquest afer [el català], ens hauríem de veure obligats a rebaixar les expectatives de creixement de cara al 2018.” I hi afegia que, “si continua la sortida d’empreses, això podria provocar una recessió a Catalunya” que afectaria el PIB espanyol. Sáenz de Santamaría va tirar més llenya al foc assegurant que “les inversions han caigut un 10% a Catalunya, mentre que al conjunt d’Espanya creixen un 13%”. I encara va aportar una altra dada: “Entre el 20% i el 30% de les reserves hoteleres a Barcelona s’han vist afectades pel clima d’incertesa política.”

A la vicepresidència econòmica del govern de Catalunya estan tranquils, per bé que alerten que “és temerari donar dades que no són robustes” i acusen el govern espanyol de “crear inestabilitat econòmica”. Recorden, des de la conselleria d’Economia, que les dades oficials d’inversió només arriben fins al juny i les del turisme, fins a l’agost. Abans, en qualsevol cas, que cap empresa anunciés el canvi de seu social. La Generalitat reprova les declaracions de Soraya Sáenz de Santamaría, ja que “poden perjudicar moltes persones en diversos sectors econòmics”, i recorda que “no és seriós que un govern comenti dades que no estan tancades”.

Pel que fa a la inversió a Catalunya, la vicepresidència catalana posa en relleu que l’Estat espanyol juga amb les dades. “Si bé és cert que la inversió estrangera directa cau un 10% a Catalunya mentre que a Espanya puja durant aquest segon trimestre, no es pot amagar que durant el primer trimestre de l’any ha augmentat un 67% en comparació interanual. En el mateix període, l’espanyola ha crescut un 64%.”

Encara més: si en lloc de fixar-nos sols en un trimestre analitzem les dades semestralment, veiem que a “Catalunya ha augmentat un 21% la inversió estrangera directa, percentatge que converteix el primer semestre del 2017 en el millor de la sèrie històrica.” L’increment a Espanya és del 34%.

Per a la conselleria catalana d’Economia, la conclusió és que, “durant la primera meitat de l’any actual, la inversió estrangera és molt fluctuant. Cal tenir en compte que la inversió estrangera directa creix de manera ininterrompuda a Catalunya des del 1993, i registra uns resultats excepcionalment bons els anys 2015 i 2016, amb més de 5.000 milions d’euros d’ingressos anuals en cadascun d’aquests exercicis.”

I encara una prova més que les dades sempre estan de la banda de qui les fa servir: si s’observa el creixement acumulat dels últims quatre trimestres, dos del 2016 i dos del 2017, Catalunya creix un 47,5%, molt per sobre del 18,4% que creix Espanya.

Tots els índexs, en positiu

El volgut pessimisme espanyol sobre l’economia catalana es pot rebatre amb tot un seguit d’índexs, tots en positiu respecte a anys anteriors. La inversió del segon trimestre en formació bruta de capital a Catalunya creix dues dècimes més que a Espanya, un 3,7%. Les importacions de béns de capital del juliol també són més beneficioses per a Catalunya (7,6% versus 5% interanual). I també ho són en l’acumulat anual: mentre que Catalunya registra un 11,1% de creixement, a Espanya la millora és del 10,1%.

Més dades per ser optimistes i per demostrar que el procés polític pacífic que es viu a Catalunya no afecta negativament la nostra econòmica. L’índex de producció industrial creix un 6,8% al Principat, mentre que a Espanya només ho fa un 2,2%. El nombre d’afiliats a la Seguretat Social –un bon indicador de l’ocupació real al país– va augmentar al setembre un 5% a Catalunya, mig punt més que a Espanya. També les dades d’exportació són positives. A l’agost van créixer un 8,3% respecte al 2016 i l’increment acumulat de gener a agost ha estat del 8,8%. A hores d’ara, les exportacions, que arriben als 46.000 milions d’euros, suposen una quarta part de tot el volum del conjunt de l’Estat espanyol. Aquest ritme exportador és superior al dels països de l’entorn (França, Itàlia i Alemanya) i també està per sobre de la mitjana de la UE.

L’únic índex que ha experimentat una evolució a la baixa, aquí i a Espanya, és el de la confiança empresarial del quart trimestre, que revela un retrocés respecte al trimestre anterior del 2,2% a Catalunya i de l’1,1% a Espanya.

El turisme, a l’alça

El 17 d’agost passat, Barcelona va ser víctima d’un dels pitjors atemptats de la història del país. Malgrat la repercussió internacional de l’acció, atribuïda a una cèl·lula gihadista, Catalunya va tancar l’agost amb un nombre creixent de turistes estrangers. Ni el procés ni tan sols la violència terrorista avalen, doncs, les xifres del PP. El Principat ha rebut més de 2,5 milions de turistes estrangers durant l’agost, un 2,3% més que l’agost de l’any passat. Pel que fa al creixement acumulat interanual fixat el mateix mes, és del 8% per a Catalunya, mentre que el del conjunt estatal és del 9,9%.

I no només tenim més turistes que el 2016, sinó que també fan més despesa a Catalunya. L’avenç és molt notable: un 13,2% més al Principat i un 14,2% a tot l’Estat.

Les pimes catalanes, tranquil·les

Un 99,6% del teixit empresarial català el componen petites i mitjanes empreses. Tal com ha reconegut recentment el president de Pimec, Josep González (persona que s’ha manifestat obertament contrària a la independència de Catalunya), el nombre de petites i mitjanes empreses que han canviat de seu és insignificant. Tampoc s’han mogut les multinacionals, que són les primeres companyies a fer les maletes quan van mal dades. Si mirem quines són les companyies que han anunciat un canvi de seu social, totes estan vinculades, en més o menys grau, a l’Íbex 35 o a les concessions públiques. I un nombre significatiu d’empreses reconeixen en privat que ho han hagut de fer perquè han rebut pressions i amenaces. Un cas significatiu és el de l’entramat empresarial en què participa CaixaBank. Gairebé totes les firmes en què té un pes específic decisiu han canviat el domicili social, fins i tot la Fundació La Caixa.

Tot i aquesta petita espantada, més cosmètica que real, durant el 2016 i en els primers mesos del 2017 ha crescut el nombre d’empreses inscrites en el registre mercantil. El 2016 es va tancar amb l’increment percentual més alt d’empreses registrades des del 1994 a Catalunya, un 18,6%. I, pel que fa a la primera meitat del 2017, el nombre de societats creades és el més elevat (si n’excloem el 2016) des de l’inici de la crisi.

Tal com recull un ampli informe de la conjuntura econòmica de Catalunya avui i de les possibilitats que tindria una Catalunya estat que s’ha fet arribar a tot el cos consular amb seu al país, la confiança econòmica en el Principat és molt alta. En són una prova les operacions de capital de risc, que són aquelles destinades a projectes empresarials més innovadors i amb més capacitat de creixement. El 2016, Catalunya va concentrar el 31,2% de la inversió estatal de capital de risc. En números absoluts: 125,8 milions d’euros.

A la vicepresidència d’Economia catalana ho tenen molt clar, i així ho expliquen arreu: “No hi ha cap motiu perquè les empreses marxin de Catalunya; no hi ha factors econòmics ni d’inseguretat jurídica.” I van més enllà quan afirmen que, “en una Catalunya estat, el marc normatiu i laboral es preveu més favorable i proper a les necessitats del teixit empresarial”.

El canvi de seus socials, tal com confirma la vicepresidència, “té un impacte més psicològic que real”, perquè els serveis centrals, les persones i les instal·lacions no es mouen. Gairebé no hi ha canvis en la recaptació impositiva ni afecta el PIB de l’economia catalana.

XIFRES PER SER OPTIMISTES

2.500.000
El turisme creix.
N’és una prova el fet que a l’agost vam rebre més de 2,5 milions de turistes tot i els atemptats.

LA FRASE

18,6%
Durant el 2016,
es van inscriure al registre mercantil un 18,6% més d’empreses, percentatge superior al del 1994.
El canvi de seus de les empreses no afecta el producte interior brut de l’economia catalana
Vicepresidència d’Economia de la Generalitat de Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona