Economia

Un nou estat amb totes les garanties

La fi de l’espoli fiscal permetrà al sector públic créixer

La Generalitat diu que no hi haurà buits legals

Aquests dies, i els que venen, són de vertigen. No serà fàcil assolir la independència, perquè mai una part d’un territori d’un estat membre de la Unió Europea, que en el cas espanyol, a més, és la quarta economia de la UE, ha pogut convertir-se en un nou estat. Ho podien haver aconseguit els escocesos, però van perdre el referèndum acordat amb Londres.

Mentre hi ha qui pensa com marxar, d’altres treballen en l’estructura del país futur, especialment en l’estructura econòmica, que és la que ha de garantir que el nou estat pugui finançar una societat més justa i equilibrada. Un dels primers camps on cal treballar és el del finançament del sector públic. L’actual situació d’espoli fa que les finances de la Generalitat siguin estructuralment dèbils.

Aquesta situació fa que, tot i que Catalunya té un PIB per càpita superior a la mitjana de la UE, la despesa social estigui molt per sota de la mitjana europea. La reversió del dèficit fiscal, quantificat en 15.000 milions d’euros anuals (8% del PIB català), haurà de permetre al govern actuar en tres fronts: reformar totes les àrees que afecten el benestar de les persones; crear i/o millorar les infraestructures bàsiques, i augmentar la inversió en recerca i desenvolupament.

Un cop proclamada la independència de Catalunya caldrà regular el trànsit de l’ordenament jurídic espanyol al que ha d’anar creant la república catalana. El govern català garanteix a les empreses i als treballadors que “no es produiran buits legals. La transició es farà de manera ordenada i gradual i amb plena seguretat jurídica”, expliquen des d’Economia. Bona part d’aquesta seguretat està recollida en la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república, que garanteix la continuïtat del dret vigent, dels tractats internacionals, dels actes administratius i la subrogació de l’Estat espanyol en tots els contractes, convenis i acords. Economia assegura que el nou país tindrà un marc fiscal més favorable a l’economia productiva i que sectors fonamentals com l’elèctric estaran millor regulats.

Pel que fa a la relació amb la UE, afirma que no s’ha de preveure “una negociació per entrar, sinó una negociació davant el canvi de rol d’un territori que seguirà formant part de la unió monetària, de l’euro i de l’espai Schengen”. “Ens interessa un acord a les dues parts”, clou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El port de la marina acollirà durant nou dies la Fira del Vaixell d’Ocasió

EMPURIABRAVA
ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona