Economia

pagesia

El preu de l’avellana és sota cost i amb menys demanda

La indústria internacional pressiona Turquia per aconseguir preus estables i de retruc perjudica els productors catalans

El nou Observatori de Preus “no funciona”, denuncia Unió de Pagesos

Als pagesos que conreen avellana no els surten els números i perden entre 0,15 i 0,20 cèntims per quilo, segons va denunciar ahir Unió de Pagesos. L’ametlla comuna també ha baixat preus en comparació a la campanya passada, i després d’uns anys de bons preus ara es troba al llindar de la rendibilitat. El sindicat reclama “estabilitat” per al sector i denuncia que la nova eina que havia de contribuir a posar més transparència a la fixació de cotitzacions en origen, l’Observatori de Preus, “no funciona”.

El mercat de l’avellana està sempre condicionat per les collites de Turquia, que produeix el 75% del total. Enguany, la producció ha estat allí molt bona, però tot i això el preu per la turca i la italiana és més alt que el de la catalana, primer productor estatal. El preu de l’avellana del país és un 33% inferior respecte al setembre. “Sempre ens toca el rebre! Turquia va apujar preus en anteriors campanyes i la indústria ha restringit la demanda perquè exigeix preus estables”, diu Rafel Español, responsable nacional de la Fruita Seca d’Unió de Pagesos. I hi afegeix: “Per sota de 2 euros no cobrim costos i ara la varietat negreta està a 1,45 euros. Mentrestant, els consumidors paguen un quilo a 15 euros. Nosaltres també volem preus estables i justos per als consumidors.”

La recent retallada dels ajuts en un 60% i la conjuntura fan témer als productors que “les poques incorporacions de joves al sector es facin enrere. Ara que s’estaven renovant plantacions. No podem continuar així”, afirma Español.

La campanya també ha estat una mica menys generosa de l’esperada i lleugerament inferior a la passada per la sequera, unes 10.000 tones en closca.

LA XIFRA

10.000
tones en closca.
És com es tancarà la collita d’avellana catalana, unes mil tones menys que la passada per la sequera.

LA FRASE

L’avellana negreta està a 1,45 euros el quilo, però els consumidors la paguen a 15 euros!
Rafel Español
RESP. NACIONAL de FRUITA SECA d’UNIÓ DE PAGESOS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia