Economia

JOSEP GUIX

Coautor Agenda del Pagès

“Malgrat ser a tots els horts i cases, la patata és la gran desconeguda”

L’‘Agenda del pagès’, als quioscos fins al 7 de gener, es manté fidel als seus orígens com a eina útil i pràctica per a tothom. Les patates són les protagonistes d’aquesta nova edició del 2018

L’‘Agenda del pagès’ és un clàssic amb més de trenta anys d’existència. Què és exactament?
És una agenda de la setmana amb molta informació relacionada amb el món del camp. Intentem que arribi a molta gent, no únicament als pagesos. Qualsevol persona a qui li agradin la natura i els horts i que tingui algun jardí trobarà informació tècnica per desenvolupar les seves activitats. És una eina molt transversal. També serà útil a gent que no tingui cap hort, ni jardí.
Quina és la informació que hi trobem dia a dia?
Tens l’hora en què surt i es pon el sol. Quin sant és. I també ens marca quan vedellarà una vaca si la portem a inseminar aquell dia. És una cosa que vam posar al principi fa 33 anys i l’hem volguda mantenir. En aquella època els pagesos encara no tenien ordinadors i per tant s’apuntaven el nom de la vaca o el número i sabien que al cap de 21 dies havien de mirar si la vaca havia quedat prenyada o no. També hi tenim un dibuix d’una truja per saber quan esbudellarà si aquell dia la portem al verro a inseminar. És una data que anava molt bé als pagesos. És un clàssic de l’agenda de tota la vida. Fixa-t’hi, divendres, dia 1, que va ser el primer dia del mes de desembre, va ser Sant Eloi, la festa dels ferrers, platers i joiers. Aquesta informació no es troba a la majoria d’agendes.
Hi ha una franja a sota de les pàgines de la setmana vista on s’expliquen encara més coses.
Cada mes tenim els consells, les dites populars relacionades amb el mes, els consells del que s’ha de fer als horts, als jardins, en l’arboricultura, els consells per a ramaderia, etc. Consells pràctics que la gent pot desenvolupar durant aquests dies.
L’agenda té més de dues-centes pàgines. A banda de l’agenda anual, hi trobem també un directori d’adreces, taules de preus, els dies de mercat, etc.
És una part més tècnica. Són les adreces dels diferents serveis de l’administració agrícola. També hi trobem una cosa molt interessant, que és la taula de preus, els preus percebuts pels agricultors durant l’any anterior per tenir una referència de quins preus hi ha hagut a les llotges i mercats. Per a la gent que estudia o que li agrada la meteorologia hi ha uns climogrames. I finalment també hi ha tota la informació de fires i mercats. Enguany hem fet una secció especial de mercats ecològics.
A la part final de l’agenda hi ha un tercer bloc monogràfic dedicat a la patata. Per què heu triat aquesta protagonista?
La patata, la mengem cada dia. Què devia ser de la nostra cuina abans del descobriment d’Amèrica sense les patates! La patata és molt interessant perquè és present a tots els horts i al rebost de cada casa. Però tot i això és la gran desconeguda. N’hi ha de moltes varietats i n’hem seleccionat deu.
Quines varietats hi ha?
La Kennebec és la més coneguda, la més fàcil, la més universal, perquè és de molt bon pelar. Però també hi ha la Repuntiac, que ve dels Estats Units i que serveix per fregir i fer truites de patates.
Sovint tenim dubtes de quina és la millor varietat per al plat que volem cuinar.
La gent familiar té dubtes, però també en tenen en la gastronomia. Els cuiners tampoc coneixen quines són les característiques organolèptiques de cada patata. Per exemple hi ha la Monalisa, la Marfona, la Desiree, etc. A l’agenda hem repassat un conjunt de patates, hem fet una fitxa patata per patata destacant-hi les característiques més importants per les seves qualitats culinàries.
És complicat el conreu de la patata?
És present a tots els horts. A partir de Sant Josep fem les patates i es recullen a mitjan juny o a finals de juny. A muntanya les fan els mesos de maig o juny perquè són les més fredes i són més tardanes, però són molt més bones perquè, com que a muntanya no hi arriba cap malaltia ni plaga, són totalment ecològiques i tradicionalment han tingut sempre molta acceptació. Hi ha una fitxa on destaquem aquestes patates: la patata de la Cerdanya de la vall de Camprodon, el Bufet d’Orís, etc. També entrevistem algun pagès de la comarca que fa aquestes patates.
La zona del Pirineu destaca entre les altres?
Tradicionalment de la Cerdanya o el Ripollès havien sortit vagons de patates que anaven cap a Barcelona i les ciutats industrials de Catalunya per servir la gent. La millor patata que hi ha en aquests moments a casa nostra es la patata del Bufet d’Orís, sobretot per fer guisats o per fer el suquet de peix. A vegades és més bona la patata que el peix! A més a més et diuen que, en lloc de tallar-la, l’has d’esberlar perquè quedi més ben esqueixada i hi entri el gust del peix.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona