Economia

L’atur registra el pitjor novembre des del 2009

Catalunya lidera, juntament amb les Balears, l’augment amb 7.391 persones

En termes interanuals, continua caient

El novembre és un mes tradicionalment dolent per a l’ocupació ja que coincideixen l’acabament dels contractes de temporada en l’hostaleria i el fet que encara no s’han registrat els contractes per a la temporada de Nadal en el comerç. Aquest novembre, però, ha estat especialment dolent a Catalunya, amb 7.391 persones més en les llistes de desocupats, amb la qual cosa la xifra total es queda en les 422.462. Es tracta de l’augment més gran en un mes de novembre des del 2009, amb un 1,78%. En termes interanuals, però, es manté la tendència positiva i el novembre registra una davallada de l’atur del 8,75% respecte del mateix mes de l’any passat.

L’augment de l’atur respecte de l’octubre es concentra en el sector de serveis (2,9%), mentre que en la resta d’activitats recula tímidament. Catalunya, juntament amb les Balears, és el territori més castigat al novembre. De fet, Catalunya ha sumat durant aquest mes quasi tants nous desocupats com al conjunt de l’Estat: 7.255 persones, un 0,2% respecte del mes d’octubre.

Pel que fa a l’afiliació a la Seguretat Social a Catalunya es manté la tendència positiva, amb un augment d’un 3,6% al novembre, amb 115.288 afiliats més que el novembre del 2016. Aquesta dada és una de les que destaca la patronal Pimec en la part positiva de la balança, si bé el ritme d’increment d’aquesta afiliació s’ha suavitzat i se situa ara al mateix volum que a l’Estat. Pimec destaca l’efecte de l’estacionalitat i el fet que l’increment de l’atur es concentra en els serveis, i alhora demana aprofundir en la reforma laboral. Per Foment del Treball el fort repunt de l’atur està lligat amb la “inestabilitat” política, però rebutja “generar alarmismes”.

Des dels sindicats, tant CCOO com la UGT de Catalunya posen l’accent en la necessitat d’augmentar els recursos en polítiques actives d’ocupació, així com fomentar els contractes de llarga durada i garantir el poder adquisitiu dels treballadors augmentant el salari mínim interprofessional als 1.000 euros. Segons les dades de novembre la contractació continua concentrant-se en els contractes de modalitat temporal. Aquests van sumar 233.885 dels 268.606 contractes signats en aquest mes.

Per la seva banda, el secretari d’estat d’Ocupació, Juan Pablo Riesgo, posa l’accent en l’afectació que, segons el govern espanyol, ha tingut el procés en el mercat laboral i parla d’una “realitat certament preocupant” perquè les dades s’equiparen a les dels anys 2008 i 2009, a l’inici de la crisi.

Pel que fa a les dades per demarcacions, l’atur va créixer a tots els territoris catalans al novembre respecte del mes precedent, si bé a Barcelona va augmentar per sota de l’1%. Respecte al 2016, el nombre de desocupats es va reduir amb força a tots els territoris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona