Economia

ECONOMIA

BARCELONA

El 80% dels empresaris es troben preocupats per la situació política a Catalunya, segons Esade

L’estudi ’Refem Empresa, Refem Catalunya’ també revela que un 25% dels directius contractarà menys personal l’any que ve

Gairebé la meitat d’empreses tenen els pressupostos congelats a l’espera del que passi el 21-D

Un 46% dels directius d’empresa es troben en “un compàs d’espera amb uns pressupostos congelats” per al 2018 arran del procés independentista. Aquesta és la principal conclusió de l’estudi ’Refem Empresa, Refem Catalunya’ que ha publicat aquest dimarts Esade.

Segons revela l’informe, un 25% dels directius asseguren que contractarà menys personal l’any que ve i un 80% dels empresaris es mostren preocupats o molt preocupats per la situació política a Catalunya.

Més de cent directius d’empreses amb seu a Catalunya han participat en aquest estudi per conèixer quin és el sentiment empresarial davant els últims esdeveniments polítics, l’impacte directe sobre vendes i previsions i, sobretot, per elaborar una llista de propostes concretes dirigides al govern espanyol, al Govern de la Generalitat i al conjunt de la societat amb l’objectiu “d’evitar més danys a l’economia”.

Trasllat de seus socials

A l’enquesta també es pregunta sobre la qüestió del trasllat de seus socials d’empreses. En aquest sentit, el 58% dels directius afirma que alguna de les afectades és client o proveïdora. Afirmen en un 30% que la raó del canvi ha estat eminentment jurídica, en un 21% que ha estat producte de la incertesa, en un 19% que ha estat per seguir a l’empara dels reguladors i en un 15% que ha estat per la pressió comercial dels clients.

Un 42% dels directius enquestats afirmen, a més, que en cas de DUI o de seguir-se un procés no acordat amb l’estat espanyol, traslladarien total o parcialment les empreses. Un 31% assegura que reduiria les inversions total o parcialment a Catalunya i un 25% afirma que no afectaria els seus negocis. Segons Esade, davant d’aquesta situació els directius “reclamen obertament” abandonar el camí de la unilateralitat i garantir l’empara de la Unió Europea.

Pel que fa a les vendes, el 43% dels directius enquestats manifesta que no han resultat afectades, mentre que un 56% assegura que sí. La mitjana de respostes de directius sobre la variació de vendes per als mesos de setembre a novembre és d’una caiguda del 9,5%, i s’apunta a una accentuació de la caiguda a partir de l’octubre.

En opinió dels directius, els motius d’aquest descens en les vendes seria el desànim o l’apatia pel consum, la reducció de turisme o tràfic en el ’retail’, la desconfiança exterior i inseguretat, les cancel·lacions o ajornaments d’esdeveniments i compres, i el boicot als productes catalans. A parer d’Esade són motius “clarament reconduïbles”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró

L’ampliació de l’Outlet Gran Jonquera s’obrirà el mes d’octubre

LA JONQUERA