Economia

Montoro no admet els 16.500 milions del dèficit fiscal

El ministre sosté que el càlcul de la Generalitat no és seu

“On farà Puigdemont un país, entre Còrsega i Sicília?”

El Senat es va convertir ahir en arena electoral del 21-D durant la sessió de control al govern que va enfrontar el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, i el portaveu del PDeCAT, Josep Lluís Cleries. Tot i que ha estat la Generalitat doblement intervinguda –financerament i pel 155– la que ha xifrat el dèficit fiscal català en 16.570 milions, Montoro va sorprendre ahir adduint que el càlcul no és seu i negant-ne la veracitat.

El titular d’Hisenda no va dissimular el xoc pel fet que se li imputi el que fa la Generalitat. “Qui ha publicat aquest saldo fiscal és la Generalitat de Catalunya, que segueix funcionant com una administració d’una comunitat autònoma, per cert, en completa legalitat!”, es va exclamar Montoro. “I aquest saldo fiscal no el reconeix el govern, el govern reconeix el saldo dels comptes públics territorialitzats”, es va desvincular com si no hi hagués una tutela des de Madrid i la Generalitat fos autònoma. Cleries no va poder contenir l’esclat: “Va ser la seva Generalitat la que va donar la xifra, no la nostra!”

“Fugida clandestina”

El duel Montoro-Cleries, però, aviat es va desviar dels números per entrar en la disputa electoral. I aquí, quan el portaveu del PDeCAT va denunciar la “il·legalitat” d’aplicar el 155, Montoro va dirigir la seva diatriba al president Carles Puigdemont. “Qui està en la il·legalitat és qui ha marxat a Brussel·les. O no accepta que alguna cosa ha d’ocultar qui fuig clandestinament travessant la frontera per situar-se al cor d’Europa i dir des d’allà que el que vol és abandonar Europa perquè no li agrada l’Europa on està residint?”, va etzibar Montoro, tot obviant que és el jutge Pablo Llarena del Suprem qui ha retirat l’euroordre de cerca de la justícia espanyola.

En l’afany de ridiculitzar Puigdemont, Montoro es va preguntar en veu alta sobre el programa del cap de llista de Junts per Catalunya. “On fundarà el seu nou país Puigdemont, entre Còrsega i Sicília? O bé anirà més enllà de l’estret de Gibraltar i anirà camí de nous horitzons ja a l’Atlàntic?, va fer mofa.

En la seva rèplica, el portaveu del PDeCAT va animar Montoro a venir a fer campanya a Catalunya –“ja el veig animat per fer campanya”, va ironitzar– i explicar a cada català que “tingui l’edat que tingui i voti el que voti, paga de mitjana 2.200 euros en impostos que se’n van i no tornen”.

IVA teatral no retroactiu

En la qüestió precedent, el senador Bernat Picornell (ERC) va interrogar el ministre d’Hisenda sobre l’impacte que té en la vida cultural catalana el cobrament retroactiu de l’IVA de les subvencions públiques. En aquest punt, però, Montoro va tornar a negar la major i va esgrimir que l’exigència d’1,3 milions al Teatre Lliure, d’1,25 milions al CCCB Barcelona i d’un milió al MNAC “no s’aplica retroactivament”. “L’Agència Tributària compleix amb el seu deure, que és verificar les devolucions que estan sol·licitant entitats de la naturalesa que sigui. O no han de pagar tots igual els impostos amb independència de la naturalesa que abordin?”, advertia Montoro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia