Economia

economia

informe

El PIB de les comarques gironines creix un 3,2%, segons l’anuari del BBVA

L’estudi ho atribueix als sectors industrial i de serveis

El sector de la construcció experimenta el primer gran creixement des de l’inici de la crisi

L’empenta dels sectors industrial i de serveis ha fet que l’economia de la demarcació de Girona hagi crescut un 3,2% del producte interior brut (PIB), segons informa l’ACN. Aquesta és una dada rellevant perquè, si es mira aquesta vegada en xifres globals, Girona forma part de les tres demarcacions catalanes que han crescut un 3,4%.

El primer lloc l’ocupen les comarques centrals amb un 4%, seguides de l’eix metropolità de Barcelona amb un 3,5%. Aquestes dades es desprenen de l’Anuari Econòmic Comarcal del BBVA, que ha dirigit el catedràtic emèrit d’economia aplicada de la UAB, Josep Oliver.

La construcció creix

Un altre punt que destaca l’estudi és que el sector de la construcció a Girona experimenta el primer creixement des de l’inici de la crisi amb un avenç 2,3%, tot i que per sota del 3,2% registrat a tot el país. Una dada que suposa la primera mostra de recuperació des de l’inici de la crisi, tot i que la situa per sota del creixement català, del 3,2%.

La xifra és deguda, sobretot, als avenços en la demolició i la preparació de terrenys (5,8%, per sobre del 5,2% de Catalunya) i de la branca d’instal·lacions i acabat d’edificis (creixement del 3,6%, també més elevat que el 3,2% català). Aquests dos àmbits es contraposen a l’estabilitat de l’obra civil (amb un augment del 0,1%, per sota de l’1,6% del conjunt del país) i la davallada de l’edificació i la promoció immobiliària, que va caure un 0,2% (i ha augmentat un 2,4% a Catalunya). El sector primari, en canvi, ha tingut un creixement del 7,5%.

El bon comportament del sector industrial (4,1%) i el de serveis (2,9%) han estat, però, clau. Aquestes dades posen de rellevància que les comarques de l’eix de Girona van presentar el 2016 un augment del valor afegit brut similar al català, amb un 3,2% respecte del 3,4% de Catalunya. Els resultats reflecteixen sobretot l’avenç del sector serveis (69,1%), que va augmentar un 2,9%. L’avenç d’aquest sector es fruit, sobretot, de la dinàmica positiva dels serveis privats (3,2%).

Pel que fa referència al sector industrial, en canvi, i segons l’estudi, aquest va créixer un 4,1%. L’augment reflecteix un major avenç de les produccions manufactureres (4,3%) mentre que el menor creixement el registren els productes energètics, d’aigua, gas i reciclatge que frenen el creixement agregat (un 3,1%).

El sector primari, en canvi, amb un pes del 2,2% a la demarcació, va créixer un 7,5%. Una dada que el situa per sobre dels registres del 2015 (3,4%), encara que el resultat és inferior a la mitjana catalana (10,1%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona