la crònica

L'esperit de Davos

D'entrada, Davos no tothom sap què és, on és, què s'hi cou i, el més important, de què serveix. Conec els interrogants, excepte l'últim, que tinc pendent. Els trets d'economia mundial són per a cervells privilegiats, Millets, l'Adrià d'El Bulli, la càtedra d'ètica de la UdG, el Cuní i la ministra del ram i el president del govern. Dels actors del Fòrum, hi ha els que estudien la gastronomia autòctona, els que no entenen el perquè del fòrum i els que vetllen perquè les distàncies entre països –Haití i Gàmbia, i el Japó o Suïssa, per exemple– s'anivellin, però poc. Del Fòrum surt la llum que guia el món capitalista cap al seu paradís, i la resta cap al cel de les oques. El món resta pendent de la declaració final i els parquets de les borses, suporten els brokers ansiosos per transvasar paper d'una butxaca a l'altra.

Obama, que ha perdut la majoria al Senat –i no és ximple–, s'anticipa i congela les despeses tres anys. Vol complaure la classe mitjana i cobrir-se les espatlles. Fins al 2020 vol estalviar 250.000 milions de dòlars, 29 bilions 641.498 milions de pessetes d'abans. Sols anivellarà el seu dèficit d'un 3%. La Xina, que havia de salvar l'índex de creixement mundial, vol restringir el crèdit per regular el creixement i assolir equilibri macroeconòmic i mediambiental. Ja ho va avisar Napoleó: «Attention au péril jaune», que vol dir ‘els xinesos faran la punyeta'. Recriminats pel medi ambient i el desequilibri social, ara que ho entenen trontolla Davos. Sort que l'Índia va quatre o cinc anys endarrere... Els del fons monetari internacional (FMI), que no dormen, han calculat els índexs de creixement. Des de l'Índia, amb un 7,8%, i la Xina, un 9,7 %, passant per l'Europa de l'euro, amb un 1,6 %, fins als 3 i 4% d'Amèrica. Al vagó de cua viatja Espanya amb un -0,9%. «Mentira», diu la ministra. «¡Haremos un 1% positivo o más!» «¡Quedas corta!», li diu Zapatero.

Divendres, al mercat del Lleó, la mongeta anava a 8,15 euros el quilo. Surten a 15,12 pessetes la mongeta. Digué a la pagesa: «No us passeu?» «Apujar preus per reduir el consumisme és la doctrina de Davos», talla ella. El filet de vedella ha baixat a 40 euros el quilo. «Posi-me'n 100 grams per a dues mandonguilles», demano. «Hi haurà veda de pesca de gambes: aprofiti-ho!», fa el peixater. «Dos», assenyalo amb els dits. Pesa i diu: «A 70 euros el quilo són 140 euros». «Perdoni!», faig. «Volia dir dues gambes.» Ell creu que l'esperit del Fòrum és esperit de vi i diu: «Hi deu haver molta vinya a Davos!» Clavat!

Última hora: en Carod fa les paus amb Montilla per tancar legislatura i proposa consolats a Margalef, Rupit i Alcanar. Mas ja té les targes i vol pintar el despatx. «Espera!», diu l'avi Pujol. L'alcalde d'Ascó proclama la primera república nuclear i el de Vic debuta d'acròbata al Cirque du Soleil. El BBVA i el SCH han tingut un ensurt: l'esperit de Davos els ha clavat una coça. «¡Davos de los cojones!», ha dit Botín. Em comença a agradar Davos!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Port de Barcelona

Primeres jornades de portes obertes

SOCIETAT

8.000 joves i 120 empreses a la fira JOBarcelona

BARCELONA

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona