Economia

economia

L’1% més ric va acaparar el 40% de la riquesa generada l’any passat a l’Estat

Un informe d’Oxfam Intermón denuncia que la recuperació econòmica ha afavorit 4 vegades més als més rics

Denuncia que mentre els beneficis empresarials creixen un 200,7% els salaris es mantenen estancats

Calcula que les grans fortunes a l’Estat amaguen l’equivalent al 12% del PIB en paradisos fiscals

L’1% de la població més rica de l’Estat va acaparar el 40% del total de la riquesa generada durant l’any passat, mentre que el 50% més pobre amb prou feines es va repartir el 7% d’aquesta riquesa. Així ho constata un informe d’Oxfam Intermón, que posa de manifest l’augment de la desigualtat al món. Segons aquesta organització, a escala mundial, els percentatges encara van ser més demolidors: L’1% de la població més rica es va quedar amb el 82% de la riquesa mundial generada mentre que l’activitat econòmica pràcticament va passar de llarg del 50% més pobre (3.700 milions de persones).

Coincidint amb el marc de la reunió del Fòrum Econòmic Mundial de Davos Oxfam denuncia que en la darrera dècada, concretament entre el 2006 i el 2015 la desigualtat s’ha desfermat, amb un increment del 13% anual de mitjana de la riquesa de l’èlit econòmica, sis vegades més que els salaris. La llista de multimilionaris creix, també a l’Estat. Entre març del 2016 i març del 2017 4 nous noms han entrat a la llista Forbes i avui ja són 25 els multimilionaris espanyols.

Precisament respecte de la situació a l’Estat, l’organització apunta que la recuperació de l’economia ha beneficiat fins a 4 vegades més a la població rica que no pas als més pobres. Així, entre el 2013 i el 2015, 29 de cada 100 euros provinents del creixement econòmic van anar a parar al 10% de les rendes més altes, mentre que només 8 han acabat en mans del 10% més pobre. Tanmateix, Oxfam posa en evidència que mentre que els beneficis empresarials van créixer un 200,7% entre el 2015 i el 2016, el cost laboral per treballador es manté estancat des del 2012. De fet l’informe posa de relleu que les retribucions més baixes han caigut un 15%, quasi el mateix que han crescut els salaris més alts, entre el 2008 i el 2016. Tot això sumat a un sistema impositiu que l’organització considera injust i especialment dur amb les classes treballadores mentre que calcula que les grans fortunes evadeixen l’equivalent al 12% del PIB a paradisos fiscals (i al món el 0,01% dels més rics fan el mateix amb uns 120.000 milions de dòlars).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia