Economia

De Guindos evita la tria

decisió L’Eurogrup dona suport al ministre espanyol d’Economia perquè ocupi la vicepresidència del BCE estratègia Irlanda retira el seu candidat, favorit de l’Eurocambra, just abans de la votació decisiva

Madrid ha guanyat el joc de les cadires al Banc Central Europeu (BCE). El marcat perfil polític no va impedir ahir a l’actual ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, ser escollit com a proper vicepresident del BCE. Així, a partir de juny, es traslladarà a Frankfurt per ocupar aquest influent càrrec durant vuit anys no prorrogables. Tot un canvi d’aires per a un home amb escassa experiència en política monetària. Això sí, té una llarga carrera en l’àmbit econòmic i polític, amb algunes polèmiques escapades al sector privat, i un llarg mandat al ministeri espanyol marcat per les retallades.

 Qui va ser president a l’Estat espanyol de Lehman Brothers, un dels bancs d’inversions més grans i desencadenant de la crisi financera del 2008, que gairebé enfonsa la zona euro, ara serà el segon responsable de la institució que controla el seu bon funcionament. A De Guindos li han plogut les crítiques pel seu inapropiat currículum, que va quedar en evidència en comparació amb el del seu rival, que comptava amb una gran reputació acadèmica i professional en l’àmbit bancari. “Per a mi és un repte que abordo amb humilitat i amb ganes d’aprendre”, va reconèixer ahir el ministre espanyol, que cobrarà 320.688 euros cada any per exercir el càrrec.

Sense adversaris

Finalment, el candidat de La Moncloa es va salvar de la votació dels seus companys a l’Eurogrup. Al migdia, just abans d’entrar a la reunió, el ministre irlandès de Finances, Paschal Donohoe, va anunciar que retirava el seu candidat, el governador del Banc Central d’Irlanda, per garantir que “la decisió es fes per consens”, i va assegurar que De Guindos “farà un treball excel·lent”. Ara bé, el suport dels francesos i italians encara era una incògnita ahir al matí, malgrat que en les últimes setmanes ja confiava a tenir els suports necessaris. Però Irlanda va estalviar a l’Estat espanyol una votació pública que pogués evidenciar discrepàncies entre els 14 membres de l’euro sobre l’elecció.

De Guindos no va participar en la reunió on normalment s’asseu com a ministre, ja distanciant-se d’aquesta cartera. No va voler avançar quan anunciarà la seva dimissió, que, això sí, va confirmar que es produirà “d’aquí a uns dies”, un cop hagi parlat amb Mariano Rajoy dimecres. Avui s’acomiadarà dels seus companys en la seva última reunió a l’Ecofin on, de fet, s’aprovarà formalment el seu nomenament.

Recuperar influència

Després de sis anys sense cap espanyol al màxim òrgan de decisió d’aquest banc central, Mariano Rajoy ha aconseguit per fi col·locar un home de confiança com a número dos a la prestigiosa institució que vetlla per l’estabilitat de preus a la zona euro. Una segona plaça que millora la representació espanyola a escala europea, ja que fins ara no tenia cap càrrec de responsabilitat, a diferència del seu veí Portugal que presideix l’Eurogrup. “Espanya ha recuperat moltíssim el seu prestigi en els entorns comunitaris i aquest és un càrrec important”, va assegurar De Guindos un cop confirmada la seva nova posició. Ara bé, el ministre va negar que el suport de Berlín a la seva candidatura estigui condicionat a un futur vot espanyol favorable a la presidència alemanya del BCE.

Pas per l’Eurocambra

De Guindos haurà de tornar a passar dilluns o dimarts de la setmana que ve per l’Eurocambra, que no el pot vetar però que ja es va mostrar reticent a la seva elecció. La comissió parlamentària encarregada d’avaluar els candidats va considerar que el seu rival era “més convincent”. Ara, De Guindos s’haurà de tornar a examinar, aquest cop davant de tots els eurodiputats, als quals “intentarà convèncer”. El mateix BCE haurà de donar la seva opinió sobre el polític del PP, però tampoc no serà vinculant. El vistiplau definitiu, més aviat un tràmit formal, el donaran els líders de la UE a la cimera de finals de març que ve.

LES FRASES

Ser ministre no impedeix que pugui defensar la independència del Banc Central Europeu
És un repte que afronto amb humilitat i amb ganes d’aprendre
Luis de Guindos
ministre d’economia espanyol

Per a una institució “independent”

El traspàs des del Ministeri d’Economia espanyol a la vicepresidència del Banc Central Europeu (BCE) ha aixecat alguns dubtes sobre si aquesta elecció pot posar en qüestió la independència de l’entitat financera comunitària. El BCE és una de les institucions més influents de la UE pel seu pes en l’estabilitat de l’euro, i la seva autonomia respecte a les altres institucions europees i envers les formacions polítiques és un element clau per a la seva reputació. Segons el mateix tractat de la UE, els governs europeus han de respectar aquest principi i “no intentar influenciar els membres dels òrgans de decisió del BCE”.

Luis de Guindos no és el primer que arriba a la cúpula del banc emissor amb un passat polític, però sí que serà el primer a fer-ho tot just després de deixar una cartera política. De fet, els companys que s’hi trobarà el mes de juny que ve provenen tots d’institucions bancàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia