Economia

L’atur a la Costa Brava sud puja un 37% a l’hivern

Un informe de la UGT constata que al desembre Lloret, Blanes i Tossa tenien 2.251 desocupats més que a l’agost

A la Selva interior, hi ha quatre vegades més de contractes de menys d’un mes

Un informe del sindicat UGT ha constatat que a la Selva marítima (Costa Brava sud) el nombre de persones registrades a l’atur puja un 37% a l’hivern. El desembre del 2017 hi havia 5.968 persones a l’atur entre Lloret de Mar, Blanes i Tossa de Mar, 2.251 més que a l’agost (3.717), segons dades de l’estudi.

A Lloret de Mar, al desembre hi havia 2.603 persones registrades a l’atur, segons s’especifica en el butlletí del Servei d’Ocupació Municipal (SOM), a partir de les dades del Departament d’Empresa i Ocupació. A l’agost, en canvi, hi havia 1.395 aturats. Al desembre hi havia 2.743 persones a l’atur a Blanes.

Segons el secretari general de la UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, “aquest estudi ha de servir per situar-se en una realitat que molts volen simplificar”. “Diuen que ja s’acaba la crisi, i això no és cert per a tothom. Hi ha distorsions, com el fet que els joves de la Selva marítima se’n vagin o la dependència en un sector [el turístic]”, explica. La UGT presentarà l’informe a la seu del Consell Comarcal el 23 de març.

Contractes curts

L’estudi constata que la contractació de curta durada ha pujat en l’última dècada. A la Selva marítima, s’ha passat de 1.065 contractes de menys d’un mes el 2009 a 2.167 el 2017 –n’hi havia 2.261 el 2015–. Més contundent és la puja a la Selva interior, on s’ha multiplicat per quatre (de 894 el 2009 a 2.599 el 2017). Per Casas, “la reforma laboral del PP [aprovada el 2012] ha provocat que aquests contractes hagin augmentat d’una manera desmesurada”. A la Selva interior, hi havia 379 feines amb contracte de tres a sis mesos el 2009 i ara n’hi ha 580. Els contractes indefinits han passat de 669 a 1.027, des del 2007.

Casas s’ha referit a l’externalització creixent de serveis del sector turístic amb la contractació d’empreses multiserveis. Això és molt freqüent –diu– a Lloret. “L’únic servei que tenen és abaratir el cost del personal, pagant menys al treballador, situant-lo fora de conveni”, conclou.

LA XIFRA

2.599
persones
tenien un contracte de menys d’un mes a la Selva interior, segons un informe del sindicat UGT.

L’estabilitat de l’ocupació a l’interior

A la Selva interior no hi ha un canvi tan brusc de persones contractades entre la temporada alta i la temporada baixa turística, segons l’informe Situació sociolaboral a la comarca de la Selva. Al desembre hi havia 4.337 persones aturades (4.377 a l’interior). “La Selva interior és un altre món, molt més estable. Es puja en tots els sectors, suaument, i això ja ens agrada”, diu Xavier Casas. Al desembre hi havia 33.590 veïns amb feina: 657 en l’agricultura, 2.794 en la construcció, 12.859 en la indústria i 17.280 en els serveis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró

L’ampliació de l’Outlet Gran Jonquera s’obrirà el mes d’octubre

LA JONQUERA