La Farinera Coromina aposta per la modernització
La històrica empresa banyolina, que últimament ha tret al mercat farines ecològiques i de proximitat, invertirà un milió d’euros en cinc anys per automatitzar una part de la producció
La Farinera Coromina de Banyoles preveu invertir un milió d’euros en els pròxims cinc anys per tal de modernitzar la fàbrica amb l’automatització de la majoria de processos. Una de les actuacions més innovadores serà la incorporació d’un braç robotitzat per extreure les mostres del cereal dels camions que arriben a la fàbrica. Uns conductes d’aire comprimit les enviaran al laboratori, situat al costat, on s’analitzaran. Tot plegat farà reduir a la meitat el temps que s’hi destina, passant d’una hora per camió a trenta minuts.
El gerent, Lluís Coromina, explica que l’automatització facilitarà l’obtenció en temps real de dades que permetran prendre decisions per millorar la productivitat, l’eficiència o fins i tot reduir costos energètics. Aquesta automatització, precisa Coromina, no comportarà una reducció de llocs de treball sinó que és “una via per potenciar el creixement”.
Més facturació
Aquesta empresa familiar, que pertany al grup Agrienergia, s’ha especialitzat els últims anys a elaborar farines “d’alta gamma”, segons destaca Coromina. Els últims productes que ha tret al mercat són tres tipus de farina ecològica amb segell Km 0, ja que el blat es produeix al Pla de l’Estany. Es tracta d’una “producte estratègic” –subratlla el gerent– amb què confien entrar a nous mercats, com ara França i Portugal. L’any passat l’empresa va facturar 11,5 milions d’euros i aquest 2018 preveu arribar als 12,5 milions.
Ecològiques
Aquesta empresa familiar, amb 45 treballadors, va decidir apostar fa uns anys per la qualitat i la innovació en veure que al mercat nacional hi havia empreses molt més grans que podien oferir una farina a preus i costos més baixos. Seguint aquesta línia, l’any 2012 van inaugurar un laboratori de panificació des d’on es fan els controls de qualitat de les farines que elaboren i les proves de nous productes. Arran del procés d’investigació, han sorgit diferents productes. És el cas de les tres farines ecològiques i amb segell Km 0 (integral, panificable i de força), les primeres que treuen d’aquesta gamma feta només amb blat conreat al Pla de l’Estany. Les presentaran oficialment en la Fira Alimentaria de Barcelona, si bé es van començar a comercialitzar el setembre de l’any passat.
Aquesta línia ecològica ha tingut una bona acollida, que ha superat les previsions de la mateixa empresa. Segons Coromina, s’havien fixat vendre unes 10 tones de farina ecològica al mes en aquesta primera campanya, però aquesta xifra ja s’ha doblat. Això ha fet que hagin hagut d’ampliar la superfície de conreu de blat en la pròxima collita per poder donar resposta a la demanda.