Economia

Els vins de la DO Empordà, en la prova de la nova Peñín

Dos-cents trenta vins han estat valorats a Figueres per a l’edició del 2019 de la guia de vins de referència

El responsable del tast avança que la DO ha entès “el que busca el consumidor”

“Bones impressions i la sensació que la denominació d’origen Empordà ha entès el que busca el consumidor.” Aquesta és la primera valoració que fa Alberto Ruffoni, tastador de la guia de vins Peñín. Per preparar l’edició del 2019 de la guia, Ruffoni ha tastat i puntuat durant dos dies a Figueres uns 230 vins: 103 de negres, 60 de blancs, 29 de rosats, 28 de dolços i tres d’espumosos. Les puntuacions es faran públiques d’aquí a un mes o dos només per als qui adquireixen la versió digital de la guia, i la versió impresa es publicarà al mes d’octubre.

Menys gust de fusta

Ahir, però, Ruffoni –sense revelar cap puntuació– va avançar una primera opinió. “Pel que fa als negres, són vins molt fàcils de beure, es nota que la línia de la DO Empordà està ben definida, en les tendències del que s’ha fet els últims anys: es redueix la càrrega de gust de fusta, d’estructura, de concentració a que estàvem acostumats altres anys”, diu el tastavins. Pel que fa els blancs i rosats, Ruffoni destaca el paper de les varietats de garnatxes roja, grisa o blanca, que qualifica de “molt interessants, discretes en el nas, no gaire explosives, amb tocs de flors seques, però potents a la boca, i que segurament envelliran bé”.

Puntes de llança

El representant de Peñín remarca que els vins que ha tastat aquests dies a l’Empordà van en la línia del que demana el públic, que ja no està tan interessat en vins “massa alcohòlics, amb massa gust de fusta”. Pel que fa als cellers, destaca que en aquesta DO hi ha puntes de llança, cellers que destaquen, que assumeixen el lideratge i estiren el carro; “això no passa a totes les DO, aquí les teniu, n’hi ha quatre o cinc que fan coses realment molt bones”, diu Ruffoni, negant-se a donar noms.

Una altra característica del vinyar de la DO Empordà que subratlla el tastavins de la Guía Peñín és que hi veu molta diversitat varietal. “Teniu les varietats autòctones ben diferenciades i protegides, se’n fan bons vins, però també hi ha les varietats foranes que s’han incorporat i que acompanyen molt bé les locals. Tot plegat fa que en aquests vins es noti l’origen, l’Empordà, i es vehiculen també valors culturals i patrimonials, que també són importants en un vi”, conclou.

Ahir a la tarda a Ruffoni encara li quedaven per tastar i puntuar vins dolços, moscatells i rancis, que qualificava de “tresor, en la línia dels grans vins que fan l’especificitat d’una denominació d’origen”. El tast tenia lloc a la seu del Consell Regulador de la DO Empordà a Figueres, que havia reagrupat les mostres dels cellers que havien respost a la convocatòria. Pràcticament tots els cellers (de la cinquantena que hi ha de la DO) havien enviat alguns dels seus vins, i ara estan esperant la nota que els posarà la guia. Els vins que superin els 94 punts seran objecte d’un segon tast comparatiu per ajustar les puntuacions més altes. Els resultats, d’aquí a un mes.

LA XIFRA

230
vins
de la DO Empordà ha tastat el tastador de la guia Peñín durant els dos dies que ha estat a Figueres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador
economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona