Economia

Sortida de la crisi, a precari

Tres de cada quatre llocs de treball a la demarcació són del sector serveis, especialment a la Selva Marítima i el Gironès

Més de la meitat dels nous contractes tenen una durada inferior a un mes

Segons la UGT, l’atur ha mutat en forma de treball precari

“És fals que haguem sortit de la crisi, l’hem transformada.” Així s’expressava ahir el secretari general de la UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, en un dels moments de la presentació de l’informe Situació sociolaboral a la província de Girona, elaborat per aquest sindicat i que entre altres coses, conclou que tres de cada quatre llocs de treball que hi ha a les comarques gironines són del sector serveis. “No és bo que l’economia de les comarques gironines se centri en els serveis, on les condicions de treball són les pitjors”, hi afegia Casas, després de detallar l’estacionalitat o la temporalitat que va associada en molts casos a aquest sector, que està molt vinculat, va recordar, al turisme.

De fet, les dades de l’informe –que ha elaborat la tècnica de la UGT Núria Rocadenbosch– són clares: en un àmbit global gironí, dels 291.322 llocs de treball comptabilitzats en el quart trimestre del 2017, un 73% estaven al sector dels serveis –212.641–. Aquest percentatge, però, encara pot ser molt més alt segons la comarca i, en aquest sentit, tant la Selva Marítima (Lloret de Mar, Blanes i Tossa de Mar) com el Gironès, tenen el 83% dels llocs de treball en el sector serveis. La UGT recull que a les comarques costaneres –amb una forta presència turística–. De fet, l’estudi també conclou que l’atur s’arriba a enfilar fins a un 42% quan acaba la temporada alta.

Durant els últims deu anys –període analitzat per l’informe– el sector dels serveis ha augmentat de manera pronunciada a totes les comarques i, segons detalla la UGT, una de cada cinc persones que treballa en aquest sector és autònoma.

L’estudi recorda que la mitjana de l’atur en el quart trimestre del 2017 era de 41.340 persones i que se situava en nivells inferiors al del mateix període del 2009. Tot i així, la UGT opina que aquest descens no es pot considerar positiu perquè va lligat a l’augment de la contractació temporal.

Menys d’un mes

Concretament, es destaca que els contractes inferiors a un mes s’han gairebé duplicat des del 2009. Així, durant el quart trimestre de l’any passat se’n van signar 21.884. Pel sindicat, aquest augment en contractació de curta durada confirma l’alta estacionalitat contractual que viu la demarcació, precària i de poca qualitat que encadena contractes per obra i servei i que també afecta en la disminució de l’arrelament a la demarcació. En aquest sentit, el sindicat parla de l’“índex d’estacionalitat” i critica que no hi ha prou planificació turística. El líder de la UGT opina que “l’empresariat no vol arriscar, fa l’agost i no s’atreveix a provar-ho” i que reclamen “a l’empresariat que s’ho cregui” per donar estabilitat al treballador”. Com a exemples d’aquesta precarietat es va posar l’augment de les empreses multiserveis i els tres euros que cobren les cambreres de pis als hotels per endreçar una habitació.

Mobilització

El sindicat fa una crida a la reivindicació l’1 de maig

Constatada la situació dels treballadors, de la fuga de talents, de les pensions “cada cop pitjors” amb la pujada impresentable del 0,25% i de “les polítiques neoliberals del govern de torn”, el sindicat va fer una crida a la mobilització i la reivindicació prevista pel Primer de Maig, data en què, a més, se celebrarà el 130è aniversari de la UGT. “És molt necessària la mobilització i la reivindicació, que posem fi al 155 i que les institucions del país comencin a funcionar”, va dir el secretari d’organització de la UGT a les comarques gironines, Jorge Iglesias. En aquest sentit, el secretari general a Girona, Xavier Casas, hi va afegir que el sindicat no vol “una demarcació rica amb treballadors pobres” i va recordar que la problemàtica s’estén a molts àmbits, com ara en l’habitatge.

Sector serveis

El Gironès i la Selva Marítima, les que més

L’estudi presenta dades comarca per comarca, i fins i tot diferencia la Selva Interior de la Selva Marítima. Per exemple, en les turístiques, a la Selva Marítima o a l’Alt Empordà, els treballadors del sector serveis suposen un 83,5% i un 76,9% del total. També destaca el cas del Gironès, on, com a la Selva Marítima, un 83% dels llocs de treball són per al sector dels serveis. Alt també en aquest sector és el percentatge a la Cerdanya –pràcticament un 82%–. El Baix Empordà és l’última comarca costanera, amb un 73% dels contractes en servei, una xifra encara important si es compara amb el 53% de la Garrotxa o la Selva Interior, el 54% del Pla de l’Estany o, una mica més alt, el 65% del Ripollès. En el conjunt de la demarcació, l’estudi situa un total de 212.641 contractes de serveis, una xifra que suposa el 73% del global.

Demografia

El sindicat alerta que hi ha “fuga de talent” dels joves gironins

L’informe de la UGT també constata que a la demarcació falta població en edat ocupacional, ja que les dades indiquen que hi ha “un descens general en el nombre de persones d’entre 15 i 44 anys” i que això demostra que, per norma general, la demarcació “no presenta un bon arrelament de vida” i que les persones en aquesta franja d’edat emigren, cosa que provoca “una fuga de talent i un descens en el producte interior brut”. Durant l’última dècada, la demarcació ha perdut gairebé 27.000 joves i treballadors. Segons la UGT, aquesta evolució demogràfica distorsiona les dades de l’atur. A més, el sindicat alerta que les causes d’aquesta fuga de talent és precisament el tipus de contractació i l’estacionalitat. Com a exemple posa el cas de la Garrotxa, on només es constata un 7,7% d’atur, però en què hi ha un descens de la població jove i en edat laboral. “Hi ha la moda d’anar a les grans urbs i en alguns casos es retorna quan hi ha mainada”, explica el secretari general de la UGT, que hi afegeix: “No pot ser que a l’àrea metropolitana de Barcelona es cobri entre un 10% i un 15% menys.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia