Economia

L’atur cau a un 12,2% però l’ocupació també retrocedeix

La xifra d’aturats cau en 20.600 fins al març

Tots els sectors, però, perden llocs de treball, tret de l’agricultura

La taxa d’atur va baixar durant el primer trimestre a Catalunya fins a un 12,19%, la dada més baixa d’ençà del 2008, gràcies a la caiguda en termes absoluts, 20.600 persones desocupades menys, més important en un primer trimestre des del 2005. Així, segons dades de l’enquesta de població activa fetes públiques ahir per l’institut estadístic espanyol, l’INE, a Catalunya hi ha actualment 458.700 aturats, 118.000 menys que fa un any (és a dir, una reducció de gairebé 3,1 punts percentuals), i és el territori de l’Estat on més s’ha escurçat l’atur. Del total d’aturats, 231.600 són dones i la seva taxa d’atur és d’un 12,97%, per sobre de la dels homes, que és d’un 11,49%, que en xifres absolutes vol dir 227.000 sense feina.

Malgrat tot, les dades de l’EPA deixen un regust agredolç i un panorama un xic enganyós, ja que convé remarcar que l’ocupació i la taxa d’activitat no evolucionen tan bé. El nombre d’ocupats actuals a Catalunya és de 3.303.300 persones i la taxa d’activitat, d’un 60,97%, magnituds que impliquen una davallada trimestral de 12.900 ocupats (un 0,4%), encara que el saldo interanual sigui positiu en 105.300 persones, un 3,3% més.

D’aquesta manera, en paral·lel a l’esmentada baixada del nombre d’aturats, es produeix una reducció en el cens de persones que treballen i en el nombre d’actius, és a dir, persones amb disponibilitat de treballar, que també s’ha reduït en el primer trimestre, ja que molts aturats llancen la tovallola, deixen de buscar feina i surten de les estadístiques oficials.

Per sectors, tots van experimentar retrocessos en l’ocupació, tret de l’agricultura, on es van crear 2.100 llocs de treball entre el gener i el març. En canvi, l’ocupació en la construcció va recular en 6.400 llocs de treball; els serveis, en 5.600, i la indústria, en 3.000. Quant als actius, en relació amb el mes de desembre la reducció va ser de 33.500 persones, un 0,88% menys, la disminució més alta d’aquest concepte des del primer trimestre del 2014. En l’últim any, Catalunya ha perdut 12.700 actius en el mercat de treball, un 0,34%.

En el conjunt de l’Estat el nombre d’aturats va pujar en 29.400 persones i hi ha 3.796.100 ciutadans sense feina. La taxa d’atur és d’un 16,74%, contra el 12,19% català.

Les alertes dels sindicats

Els sindicats van respondre a les dades de l’EPA constatant que, tot i les dades netes, l’atur continua sent un dels principals problemes del país. CCOO, per exemple, va remarcar que malgrat els avenços, “hi ha una xifra molt important d’aturats crònics”. El sindicat també va lamentar que les dones siguin les més desfavorides, amb més temporalitat i parcialitat que els homes. UGT, per la seva banda, va denunciar que l’ocupació que es crea és cada cop “més temporal, amb parcialitat no voluntària”, i que creix el nombre de falsos autònoms i “les noves formes de treball atípic” mentre cauen les prestacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró

L’ampliació de l’Outlet Gran Jonquera s’obrirà el mes d’octubre

LA JONQUERA