Economia

La sentència de la Manada marca la manifestació del Primer de Maig de CCOO i UGT

La marxa unitària està encapçalada per la pancarta “No és abús, és violació”i “No és No”

La convocatòria dels sindicats majoritaris aplega milers de persones sota la pluja

La manifestació unitària dels sindicats CCOO i UGT del Primer de Maig ha aplegat milers de persones a Barcelona. Una marxa multitudinària (10.000 segons els organitzadors, 8.000 segons la guàrdia urbana) encapçalada per la pancarta contra la sentència de La Manada No és abús, és violació i #NoEsNo, en relació a la sentència de La Manada. En segon terme una segona pancarta amb dirigents de CCOO i UGT i el lema Ara ens toca a nosaltres, amb el missatge “Igualtat més ocupació més salaris més pensions”.

Sota una fina pluja, la protesta ha sortit de la plaça Urquinaona i ha baixat per Via Laietana fins a la plaça de la Catedral, on hi ha hagut els parlaments. Els sindicats demanen que la recuperació econòmica es traslladi a la classe treballadora.

Els secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, encapçalen la protesta. També hi participen grups polítics com el PSC, ERC, JxCat i Catalunya en Comú, si bé aquest any la manifestació està marcada per l’absència de Cs.

El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha defensat en una atenció als mitjans abans de començar la manifestació que aquest 1 de maig ha de ser un “punt d’inflexió en la intensitat de la mobilització de la gent treballadora d’aquest país”. Pacheco ha lamentat que “la capacitat de generació de riquesa de l’economia” no ha arribat als salaris ni a les pensions i ha tornat a criticar l’acord entre PNB i govern espanyol per equiparar les pensions a l’IPC als pressupostos de 2018.

També ha assegurat que ara “els toca a les dones” i ha afirmat que “l’impuls de la mobilització del moviment feminista” ha de conduir cap a una major igualtat. “Volem una millor ocupació”, també ha reclamat. El líder de CCOO no ha descartat una vaga general i ha dit que cal “portar les reivindicacions als centres de treball”.

Per la seva banda, el secretari general de la UGT, Camil Ros, ha afirmat que aquest 1 de maig és una “suma de lluites” per construir una societat millor. En aquest sentit, ha assegurat que enguany el Primer de Maig “va començar el 8 de març” i “va continuar amb les pensions”. També ha condemnat la sentència del cas la Manada: “Amb aquesta sentència i les actuacions dels darrers mesos, mai la justícia havia estat tan injusta”, ha criticat.

“Plou sobre mullat sobre les condicions de treball, que són cada cop pitjors”, ha dit també Ros. El líder d’UGT ha demanat “unitat” de la classe treballadora. “Ens volem dividir”, s’ha queixat. “La seva divisió cap a nosaltres és el seu benefici empresarial i polític”. El secretari general de la UGT ha afirmat que aquest dimarts és un “dia clau” per anar cap a una “gran mobilització general contra les polítiques del PP i el bloqueig de la patronal”.

Girona

Unes 800 persones, segons la Policia Municipal, s’han manifestat a Girona aquest 1 de Maig per reclamar salaris dignes i igualtat. El secretari general d’UGT a Girona, Xavier Casas, ha assegurat que a les comarques gironines les dones cobren un 40% menys que els homes quan es jubilen i que, tot i la recuperació econòmica, la riquesa “no es reparteix socialment”. El secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, per la seva banda, ha assegurat que a la demarcació hi ha un 96% de microempreses que no disposen de plans d’igualtat i que tot això fa “molt difícil” establir mesures per reduir la bretxa salarials entre homes i dones.

Lleida

Mig miler de persones (mil segons els sindicats) han sortit aquest dimarts 1 de maig al carrer a Lleida per reclamar més igualtat, més ocupació, millors salaris i millors pensions, en una manifestació organitzada per CCOO de les Terres de Lleida i la UGT sota el lema ’Ara ens toca a nosaltres’. Durant la manifestació, que ha sortit de la plaça del Treball i ha recorregut els carrers de la ciutat fins arribar a la rambla de Ferran, s’ha reclamat que es respectin també els drets nacionals i de les dones. La secretària general de CCOO a les Terres de Lleida, Cristina Rodríguez, ha criticat la bretxa salarials entre homes i dones, la precarietat laboral al sector carni i la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors. El secretari general de la UGT a Lleida, José Luis Aguilà, ha recordat que quan la crisi va començar els treballadors van ser solidaris i que ara cal revertir la situació.

Tarragona

Un miler de persones s’han manifestat aquest dimarts al migdia pel centre de Tarragona per exigir la millora dels salaris, l’ocupació i les pensions. En aquesta convocatòria dels sindicats UGT i CCOO amb motiu de l’1 de Maig, els manifestants recorren la Rambla Nova de Tarragona, de punta a punta. Amb una pancarta que recollia el lema de la convocatòria -en defensa de la igualtat, l’ocupació, els salaris i les pensions-, la manifestació ha arrencat puntualment a les dotze per finalitzar una hora més tard al Balcó del Mediterrani, on s’ha cantat ’L’estaca’ de Llach. Els portaveus dels sindicats han fet esment dels conflictes laborals oberts al territori, com les subcontractes de Port Aventura o la situació de la plantilla a l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de Tarragona, així com també el bloqueig en el conveni del sector del metall, que afecta 20.000 treballadors, en un territori especialment castigat per l’atur -gairebé arriba al 20%- i on 9 de cada 10 contractes són temporals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sor Lucía Caram i el cantautor Sergi Carbonell, premis Climent Guitart

LLORET de mar
ECONOMIA

Oshkosh compra l’empresa manresana AUSA, de vehicles industrials

MANRESA

Conveni entre la Unió d’empresaris d’hostaleria Costa Brava i Caixabank

GIRONA
Unió europea

La CE demana explicacions a X per haver reduït els moderadors de continguts

barcelona
economia

El PIB català creix un 2,6% al primer trimestre

barcelona

Barcelona, entre les deu ciutats més resilients del món

barcelona
economia

El govern espanyol i els sindicats acorden la reforma del subsidi d’atur sense el suport de la patronal

barcelona
ECONOMIA

El BBVA ja va descartar millorar l’oferta al Banc Sabadell

barcelona
Port de Barcelona

Primeres jornades de portes obertes