Economia

El mercat laboral es refà molt més ràpidament que els sous

El balanç d’Infojobs revela que els salaris només pugen de l’1% de mitjana

Augmenta l’oferta de feines vinculades a la logística

Es preveu un auge de l’anàlisi i la gestió de la mineria de dades

L’ocupació es recupera i els salaris, també, però aquests molt més lentament. Durant la presentació del balanç anual d’Infojobs, portaveus d’aquesta plataforma d’internet van confirmar que el salari brut mitjà a Catalunya és de 23.565 euros, després d’un minso creixement de l’1% els darrers dotze mesos. A tot l’Estat la pujada és encara inferior, del 0,7%, fins a 23.331 euros.

Dominique Cerri, directora general d’Infojobs, constata que “la recuperació no es deixa veure tant pel que fa als salaris”. Tanmateix, creu que aquest desequilibri s’anirà anivellant a mesura que les empreses siguin conscients que han de treballar la seva marca com a proveïdora de bons llocs de treball, formar els treballadors i tenir cura de l’actiu humà. “La situació ha canviat en cinc anys –assegura la directora general– i per atraure talent i retenir-lo reduir salaris no és una opció.”

Un problema afegit per a les dones és l’escletxa salarial, que a l’Estat encara és del 23%. Cerri suggereix incrementar la transparència de l’escala salarial, com fan països propers. “A Islàndia, les empreses de més de 25 treballadors han d’acreditar la igualtat amb un certificat governamental”, comenta.

Professions amb futur

. La responsable d’estudis d’Infojobs, Neus Margalló, va recordar que hi ha vida més enllà de les feines lligades al turisme i a l’atenció al client, estel·lars els darrers anys. Un dels sectors emergents és el de la logística. “Duplica el volum de vacants i és el que més creix”, assegura. Vinculat al comerç electrònic, es tracta d’una activitat ingent i és una clara oportunitat d’ocupació. Margalló lamenta que sigui “un sector poc glamurós, associat a feines de mosso de magatzem o de càrrega”, quan en realitat “cada cop es demanen perfils més diversos amb coneixements tecnològics i idiomes”. A Catalunya, aquest sector creix del 170% i ja constitueix el 10% de les ofertes de feina d’Infojobs.

A partir del que manifesten les empreses, Margalló entreveu molt bones perspectives per a les disciplines associades a la tecnologia, com la robòtica i la ciberseguretat, i entre aquestes en destaca dues de força noves: l’analista de dades i el científic de dades. La primera tracta el material obtingut amb la mineria de dades i ajuda a fer previsions de futur per al negoci a partir d’aquesta anàlisi. La segona, asseguren, serà “la professió més sexy del segle XXI”, perquè no tan sols analitza les dades, sinó que va més enllà i posa en comú els resultats amb altres potencials clients.

Infojobs va gestionar el 2017 un total de 2,6 milions de vacants, de les quals el 28% (741.000) van ser a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona