Economia

CCOO i UGT amenacen la patronal amb vaga general

Demanen a Foment i Pimec que tornin a obrir el diàleg en la negociació col·lectiva i posen la tardor com a data límit

Fixen en un 3% l’increment dels salaris i recorden que les empreses tenen guanys

Els sindicats CCOO i UGT van obrir ahir la porta a la convocatòria d’una vaga general a la tardor si la patronal no s’avé a negociar millores salarials en els convenis col·lectius, tot i que la decisió dependrà en última instància del que s’acordi des de les centrals de totes dues organitzacions socials, a Madrid. Ahir, mig miler de delegats sindicals de les dues entitats es van aplegar davant de la seu de la patronal Foment del Treball, a la Via Laietana de Barcelona, per reclamar millores salarials, en una convocatòria que es va repetir a les principals capitals catalanes –Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa–, i també en diferents punts de la geografia espanyola i que va aplegar representants d’una trentena de sectors diferents amb negociacions de convenis sectorials o d’empresa.

“Una altra vegada hem sortit al carrer per seguir mantenint la mobilització al voltant de la negociació col·lectiva viva, i donar continuïtat a la nostra estratègia d’intentar mobilitzar els treballadors per recuperar el poder adquisitiu, una vegada que s’ha recuperat l’economia i els beneficis empresarials”, explicava ahir Javier Pacheco, secretari general de CCOO a Catalunya. El sindicalista recordava que tant la taula de l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) com la de l’Acord Estatal de Negociació Col·lectiva estan actualment “trencades per les posicions patronals de no voler incorporar-se al repartiment clau i just de la riquesa cap a les butxaques dels treballadors”. “Volem una economia forta i eficient, però també justa i equitativa, i si això no es reflecteix en la negociació col·lectiva hi haurà una mobilització creixent”, avisava ahir Pacheco. De moment, al juny ja hi ha prevista una nova manifestació.

Repartiment o conflicte

Tant CCOO com la UGT no descarten arribar a convocar una vaga general si les patronals s’enroquen en l’actitud de no voler avançar, va indicar Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya, qui explicava, però, que la decisió es prendria de forma coordinada amb les centrals dels sindicats a Madrid.

“És impossible en aquests moments arribar a acords amb les patronals catalanes i espanyoles per revertir progressivament tots aquells acords a què havíem arribat de reducció de condicions de treball i de congelació salarial” quan hi havia crisi, “i que ara que hi ha beneficis empresarials toca recuperar”, va avisar Camil Ros.

“L’actitud de bloqueig de les patronals CEOE, Foment i Pimec no porten a cap altre camí que la mobilització. Les condicions de mobilització són evidents: en aquests moments no hi ha repartiment de riquesa, no hi ha retorn dels salaris, seguim amb els drets socials retallats, i davant d’aquesta situació, si les patronals volen que ens cansem, doncs sí, estem cansats, i quan ens cansem de negociar passem a la mobilització”, va dir Ros.

La queixa és arreu

CCOO i UGT de les comarques gironines també van concentrar-se ahir al matí davant de l’edifici de la patronal FOEG per reclamar que els beneficis que obtenen les empreses també arribin als treballadors i el desbloqueig en les negociacions dels convenis. Amb la pancarta “Més igualtat, més ocupació, més salaris, més pensions. Ara ens toca a nosaltres”, els sindicalistes van recordar l’estat dels diferents convenis a la demarcació, i van destacar que si bé recentment se n’han desencallat alguns, com per exemple el de xocolates, el del metall és el que s’hauria de desbloquejar ara, seguits pels de la fusta i la construcció, a partir de l’1 de juny. A més, els sindicats es van mostrar partidaris de mantenir les mobilitzacions en contra de la reforma laboral, fiscal i la “contrareforma” de les pensions.

La resta de convocatòries celebrades ahir a Tarragona, Tortosa i Lleida van aplegar també delegats territorials.

LES FRASES

Reclamem la recuperació del poder adquisitiu per poder generar un canvi del model productiu
Javier Pacheco
Secretari general de CCOO
L’actitud de bloqueig de les patronals CEOE, Foment i Pimec no porten a cap altre camí que a la mobilització
Camil Ros
Secretari general de la UGT
Ens sumem a la reivindicació general per la negociació de convenis, bloquejada per la patronal
Bartomeu Compte
secretari general CCOO a girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona