Economia

Els sous perden un 13% del seu poder adquisitiu

CCOO avisa que la recuperació de l’economia i la sortida de la crisi no repercuteixen en els salaris ni en les pensions

A deu anys de l’inici de la crisi i a cinc des que es va tocar fons, la sortida s’està fent de manera desequilibrada i desigual, amb una devaluació dels salaris i l’empitjorament general de les condicions de treball, segons avisava ahir en roda de premsa el sindicat CCOO. Segons un estudi de l’entitat, que fa servir dades oficials publicades a l’INE, l’institut d’estadística espanyol, i tenint en compte que la inflació acumulada des del 2008 és del 16,4%, el sou real dels treballadors ha perdut prop del 13% del seu poder adquisitiu al llarg d’aquesta dècada.

Així, segons el treball, mentre que l’economia catalana va créixer el 2017 un 3,4%, el pes dels salaris sobre el PIB català ha caigut 5 punts en els últims deu anys i ha passat de representar el 50,7% del PIB el 2009 al 45,9% del total el 2017, la taxa més baixa registrada fins ara per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). A més, el mercat de treball ha perdut 635.320 treballadors menors de 40 anys.

La responsable d’economia i seguretat social de CCOO, Gina Argemir, explicava ahir que “el 2017 va ser un any realment molt positiu des del punt de vista econòmic. Tots els indicadors econòmics han estat en creixement, a excepció dels indicadors salarials”.

Per Ricard Bellera, secretari de treball i economia de CCOO, s’ha millorat la productivitat i els marges empresarials, però gràcies a la reforma laboral del 2012 hi ha una “deflació salarial permanent”. “S’està aprofitant la conjuntura per maximitzar els beneficis de les empreses a costa de l’ocupació i la seva baixa qualitat”, denunciava ahir Bellera.

El sindicat avisa que el creixement mal distribuït comporta un triple risc, ja que d’aquesta manera es limita el canvi de model productiu, ofega l’estat del benestar per falta d’ingressos i no ajuda a reforçar la demanda interna com a motor de l’economia del país.

S’amplia la distància entre el sou català i l’europeu

La distància entre els sous que es paguen a Catalunya i els que es paguen a Europa s’eixampla any rere any, segons recull un estudi de l’empresa Adecco, que xifra en 1.725 euros el sou mitjà a Catalunya ( 1.722 euros un any abans, o sigui que ha crescut un 0,2%) i en 2.000 euros el de l’Europa dels 28 (un any abans, de 1.934 euros, ara un 3,3%més). Així, la bretxa entre totes dues remuneracions ha crescut en el darrer any un 2,7%, i el sou català ja és un 13,7% més baix que l’europeu. La bretxa entre els sous a Espanya i a Europa és, però, major, del 18%.

Per posar un exemple, la bretxa salarial entre Catalunya i Alemanya és de 994 euros mensuals (11.928 euros anuals), o sigui que la remuneració catalana és un 36,5% més baixa i a un català li cal treballar 19 mesos per cobrar el sou anual alemany.

Malgrat que Adecco posa en relleu en l’estudi que tot i “el desavantatge en comparació amb la remuneració mitjana europea Catalunya i Espanya segueixen en una situació intermèdia”, el cert és que només superen Portugal, Grècia, els països de l’est d’Europa, Xipre i Malta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

La plantilla de Lékué a la Llagosta es mobilitza contra el tancament de la planta: “Estem pagant una mala gestió”

La Llagosta
economia

L’Opa del BBVA al Sabadell s’alenteix

barcelona
unió europea

La CE veta l’ús d’un agent químic present en caixes de pizza

barcelona
regne unit

El Banc d’Anglaterra no es deixa arrossegar per la Fed i manté els tipus en el 5%

barcelona

Girona és una de les demarcacions de l’Estat amb més hotels a la venda

GIRONA
Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador
economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona