Economia

Els EUA imposen aranzels a la UE, el Canadà i Mèxic, amb represàlies a la vista

Gravaran la importació d’acer i alumini amb un 25 i un 10%, respectivament

La CE manté que la mesura està clarament en contra de les regles de l’OMC

El Departament de Comerç dels EUA va anunciar ahir la suspensió de l’exempció de la imposició d’aranzels a la importació d’acer i alumini de la Unió Europea (UE), el Canadà i Mèxic, una decisió que dispara les tensions comercials i que provocarà represàlies dels seus socis.

“Hem decidit no ampliar l’exempció per a la UE, el Canadà i Mèxic, per la qual cosa estaran subjectes als aranzels d’un 25 i un 10%” a l’acer i l’alumini”, va indicar Wilbur Ross, secretari de Comerç dels EUA, en una conferència telefònica amb els periodistes hores abans que es complís el termini per prendre una decisió. Els aranzels entren en vigor avui mateix. Ross va subratllar que, tot i que “hi va haver avenços en les converses amb la UE”, no van ser suficients “per mantenir les exempcions temporals o aconseguir exempcions definitives”.

A més, el secretari de Comerç va indicar que “ja no hi ha data precisa” per al final de les negociacions amb el Canadà i Mèxic sobre el Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord (TLCAN), que “s’han prolongat més del previst”, de manera que “també quedaran subjectes als aranzels”. No obstant això, Ross va precisar que Washington continuarà les converses amb la UE, el Canadà i Mèxic, ja que “se’n pot continuar parlant amb les tarifes en vigor”. Així doncs, el govern del president Donald Trump avança en la seva agenda proteccionista i aplicarà aranzels a estrets socis com la UE, el Canadà o Mèxic, que ja han advertit que respondran amb mesures similars contra importacions procedents dels EUA.

Denúncia de la UE

La Comissió Europea (CE) denunciarà avui mateix els EUA davant l’Organització Mundial del Comerç (OMC) per aquests aranzels, i imposarà “mesures de reequilibri” per protegir la seva indústria. “Els Estats Units no ens deixen cap més opció que procedir amb un cas de solució de diferències davant l’OMC i amb la imposició d’aranzels addicionals en una sèrie d’importacions dels EUA”, va anunciar el president de la CE, Jean-Claude Juncker, en un comunicat. I hi va afegir que la CE defensarà “els interessos de la Unió complint completament amb les lleis de comerç internacional”. La CE manté que les mesures de Washington tenen l’objectiu de protegir la indústria interior americana de la competència, i per això estan “clarament en contra” de les regles de l’OMC. El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, es va mostrar “decebut” per la imposició.

LA FRASE

La CE defensarà els interessos de la UE complint amb les lleis de comerç internacional
Jean-Claude Juncker
President de la Comissió Europea


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Xoc Sabadell-BBVA a la CNMV i pel 50,01%

madrid
SOCIETAT

CCOO critica l’acord laboral signat per a la Copa Amèrica

BARCELONA
ECONOMIA

El Port de Barcelona i el de Xangai col·laboraran en innovació i descarbonització

TÀRREGA
Economia

El Sabadell insta el BBVA a dir quins accionistes donen suport a l’OPA

barcelona
amèrica del sud

L’Argentina es paralitza en la segona vaga general contra Milei

barcelona
Economia

El Sabadell respon: Denuncia el BBVA a la CNMV per vulnerar la llei d’OPAs

barcelona
VIDRERES

L’àrea d'economia va gestionar 67 ofertes de feina el 2023

VIDRERES
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?

economia

OPA hostil del BBVA al Sabadell amb acomiadaments

madrid