Economia

DE MEMÒRIA

Escòcia / Catalunya

Sorprenentment, entre els materials exhibits, hi ha una moto catalana: la Montesa Cota 1969. El text del plafó diu: “«In the 1960’ Spanish-built trials motorcycles, such as Bultaco, Ossa and Montesa, were replacing British Machines in trials competitions»”

Discoveries (‘Descobriments’), una ala del Museu Nacional Escocès d’Edimburg, està dedicada a presentar objectes del “llegat d’idees, invencions, innovacions i lideratge dels escocesos tant a dins com a fora de casa seva”. “És exactament el que un equip informal de treball (format per deu estudiosos sense cap museu al darrere) va/vam començar a fer el 2013...”

Val la pena mirar-se detingudament el museu escocès. De seguida, impressiona descobrir o comprovar que, tal com diuen ells mateixos, moltes d’aquestes contribucions “han canviat vides i han impactat en el desenvolupament del nostre món en nombrosos camps: medicina, matemàtiques, educació, enginyeria, exploracions i comunicacions”. Per exemple, a aquella ala del museu, es presenten algunes importants descobertes escoceses: els logaritmes (Napier), els fars elèctrics (Stevenson), la televisió (Baird), l’exploració de l’Àrtic (Hutchison), etc. Sorprenentment, entre els materials exhibits, hi ha una moto catalana: la Montesa Cota 1969. El text del plafó diu: “In the 1960’ Spanish-built trials motorcycles, such as Bultaco, Ossa and Montesa, were replacing British Machines in trials competitions.” Ara bé: el conductor de la moto del museu -un campió del món- era escocès!

En altres sales del museu, hi ha de tot: des d’una màquina de vapor (Watt) fins a un accelerador de partícules (anys 1950), passant per la penicil·lina (Fleming) o el Mini Morris (dissenyat per escocesos quan el petroli es va encarir). Les opcions conceptualment més ambicioses del museu són: primera, dedicar la gran galeria de ferro a les 800 Windows to the World d’Escòcia, les 800 millors peces de museu que són “finestres” obertes al coneixement de les cultures -i les economies- del món. I, d’aquestes 800 peces de tot el món i de totes les èpoques, el museu en destaca deu: admirable atreviment!

La segona opció ambiciosa és la síntesi que fa el museu de les sis etapes de la trajectòria històrica d’Escòcia: 1. Early people (abans de l’any 1000), 2. El Regne d’Escòcia (1000-1600), 3. Escòcia en transformació (1600-1700), 4. Industry and empire (1700-1800), 5. Scotland and the World (1800-1900), i 6: A changing nation (1900-2000).

En el segle XVIII, els escocesos van contribuir a la industrialització de les terres més allunyades de l’Imperi Britànic. No eren perifèria. Com tampoc ho era Catalunya. A mesura que avançava el segle XIX, els escocesos eren a tot el món (com es veu, també, a les finestres de la Gran Galeria). Els catalans, també. Per exemple, a les Filipines i a Austràlia. Estaria bé saber-ne més coses. El Diccionari dels catalans d’Amèrica (1992) d’Albert Manent no ha tingut, malauradament, continuïtat.

Escòcia es ‘reinventa’

En el segle XX, entre la primera i la segona globalització, la nació escocesa canvia, “es reinventa”, llegim. Les grans drassanes, els alts forns, la metal·lúrgia, la siderúrgia, el tèxtil deixen pas a la microelectrònica, la bioenginyeria, la moda, el turisme. La “Catalunya al món” del segle XIX també es “reinventa” en el segle XX? Estaria bé contestar a aquesta pregunta. En alguns casos, hi ha una gran continuïtat. El whisky, o el cava, segueixen. Però, també, en el cas català, han desaparegut algunes grans empreses emblemàtiques: la Maquinista, l’Espanya Industrial, les colònies industrials del Ter i el Llobregat. Però és clar que algunes empreses del primer terç del XX (com Roca, Simon, Grifols, Danone, Puig i Molins) han fet un gran salt. I, n’han aparegut de noves en vells/nous sectors. A Escòcia i a Catalunya, la reinvenció de l’economia ha dut (amb això, liberals i marxistes hi estarien d’acord) a la reinvenció de la política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona