Economia

MIQUEL BLANCH

RESPONSABLE NACIONAL DEL SECTOR DE L’OLIVERA DE LA UNIÓ DE PAGESOS

“El mercat ha quedat sense oli, però els preus s’han enfonsat”

L’expectativa, prematura, d’una gran collita d’oli a Andalusia distorsiona el mercat. UP manté la posició crítica sobre l’ampliació de la DO Garrigues, arraconada per la falta de govern

Les darreres setmanes, el preu en origen de l’oli verge extra ha caigut del 33% i el del verge, del 39%, segons denuncia Unió de Pagesos. La tendència és anar cap a la recuperació dels preus, però la brusca davallada, paradoxalment, té lloc en el marc d’una campanya sense pràcticament estocs. Què li passa, al mercat de l’oli?
S’ha fet córrer una previsió de collita extraordinària a Andalusia quan encara és molt aviat per determinar-ne l’abast i com anirà. Malgrat això, s’ha dit que hi haurien 670.000 tones més d’oli respecte de la collita de l’any anterior. I això sol ha enfonsat els preus.
L’oli, també, mercat de futur.
Sí. Veníem d’uns anys amb collites molt curtes a Andalusia, amb gravíssims problemes per la sequera. Les pluges poden variar totalment la situació i podria ser que tornéssim a collites rècord, com les del 2010. Seria una oferta que vorejaria l’excés i, davant aquestes expectatives, el mercat, que s’ha de continuar aprovisionant fins a la següent campanya, hi ha reaccionat.
Amb les previsions de la tardor ja es temia que es faria curt d’oli. Es compleixen?
Sí, ens consta que no hi ha oli per vendre, i encara menys de les denominacions d’origen catalanes. Qui no se l’ha venut encara és perquè no li calia i especula amb l’expectativa de la puja de preu per poder enllaçar campanyes.
Un cop més, el preu baix no es trasllada als consumidors com demanen. D’una altra banda, la distribució el manté com a producte reclam?
El concepte de producte reclam, a preus baixos a les grans superfícies, el podem criticar i qüestionar, però s’escapa del nostre abast. El que sí que podem fer és situar el llindar de la competència deslleial. Hi ha tres o quatre grans marques que són les que manegen grans volums d’oli. Demanem a l’administració que posi un llindar a la baixa: quan un operador tingui el 10% del mercat, la seva acció és influent i s’ha de vigilar perquè no afecti la competència.
I què hi respon l’administració?
Li passa com en altres sectors: podem sortir deu mil a manifestar-nos i tindrem la mateixa influència que un senyor amb una cartera i una corbata. Evidentment, Unió de Pagesos ho exposa als governs, però, ara mateix, és una proposta que és sobre la taula, però no s’avança.
Com van les pluges primaverals a l’olivera?
D’entrada, anem millor que el 2017, però encara no és prou significatiu, perquè els arbres tenen un estrès hídric que també influeix en la seva capacitat de produir flor, etc. És una mica aviat i els falten una quinzena de dies per a la florida. Al prelitoral, on ja s’ha avançat, l’impacte de la pluja és bo o dolent segons si interfereix en la floració. Hi comença a haver alguna preocupació perquè no ha anat gaire bé, però l’efecte depèn de la zona. Veurem, encara falten quinze dies per poder tenir expectatives de collita.
L’ampliació de la DO Garrigues és en un calaix esperant a causa de la situació del govern o s’ha arraconat del tot?
Unió de Pagesos no anava, ni de bon tros, contra el sector de l’oli. El que volíem era modificar una posició que enteníem que havia estat poc transparent o incorrecta. Si els productors lleidatans volen fer oli, el faran sota l’empara d’una DO o no. El problema és que la meitat de les cooperatives no són dins la denominació. El sindicat sols podem demanar que millorin les relacions i ens consta que el nou president hi farà algun esforç, però calen nous arguments per convèncer-les. L’anterior director general de la conselleria era contrari a l’ampliació com estava planificada, i amb el nou govern, veurem. Si no es proposa d’una manera molt transparent la nostra posició no canviarà: la DO és un valor afegit per a la comarca. A partir d’aquí, comencem a parlar de com s’han de fer les coses.
S’estan plantant oliveres en regadiu a la Segarra, una de les zones on es vol ampliar la DO, amb l’aigua del nou canal?
És una expectativa factible. L’aigua, en plantacions amb densitats intensives o superintensives (més de 2.200 arbres per hectàrea), implica més que doblar la producció respecte del conreu tradicional (de 80 a 100 olivers/ha). Veurem si s’hi aposta: hi ha pagesos al Segrià que han deixat de banda l’olivera i que planten ametller en regadiu, perquè la collita és totalment mecanitzada.
I la qualitat en regadiu intensiu no baixa?
La teoria diu que no, però s’ha de tenir molta cura a l’hora de collir per evitar fermentacions d’olives colpejades. Si es poden moldre en quatre hores, la qualitat es pot mantenir. El problema és que els molins estan preparats per treballar una quantitat diària i en intensiu han de molturar el doble. La majoria d’instal·lacions no s’han adaptat, perquè intensiu i tradicional conviuen en un mateix lloc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia