Economia

El lloguer ignora l’índex de preus

Els experts el consideren una eina útil, però reconeixen que no s’empra prou per desconeixement

Els llogaters critiquen que no serveix per sancionar i que no inclou aspectes socials que tenen a veure amb la demanda

Es va rebre amb alegria, a so de bombo i platerets, però un any després continua sent una eina poc utilitzada. Quan falten pocs dies perquè l’índex de referència de preus del lloguer compleixi el primer aniversari –la Generalitat el va aprovar el 21 de juny de l’any passat–, hi ha disparitat d’opinions en el conjunt del sector, que, si bé demanava la creació d’una eina de consulta d’aquestes característiques, reconeix que en general encara se’n desconeix l’existència i que les tensions en el mercat de lloguer fan que sigui pràcticament inaplicable. “No és un tema del qual parlem amb els col·legues quan tractem del lloguer”, reconeix Guifré Homedes, director general d’Amat Immobiliaris, una empresa del sector que just enguany ha complert 70 anys, i defensor a ultrança d’aquest indicador.

L’índex de preus del lloguer s’elabora amb informació extreta de les fiances que s’han pagat a l’Incasòl durant tres exercicis i permet saber quins preus es paguen en una zona determinada de les 27 ciutats catalanes més poblades. L’eina, d’accés lliure i consultable per internet, calcula el preu mitjà d’un lloguer a la zona sempre que es proporcioni la informació bàsica de l’immoble com ara els metres quadrats, l’altura del pis, si té o no ascensor i pàrquing, l’any aproximat de construcció de la finca, la qualificació energètica i l’estat general, entre altres aspectes.

“És una eina útil, que funciona i que es va comentar molt al seu dia, abans que s’arribés a publicar, però ningú ha fet res per promocionar-la, ha quedat silenciada i ha acabat perdent l’interès mediàtic i polític”, explica Homedes, que admet que la seva empresa fa servir l’índex “sempre” per referenciar el mercat. “Tot i que, pel tipus d’immobles que tenim en cartera, els preus queden sempre en la franja alta”, hi afegeix.

Útil però poc valorat

Per Homedes, l’índex és “una eina que funciona, però que està infravalorada perquè no es coneix”, lamenta. Els mesos de la intervenció a través de l’article 155 no han ajudat.

Àlex Vázquez, director del departament de lloguers de l’empresa Forcadell, creu que l’indicador “està ben elaborat i dona informació objectiva”, ja que es basa en dades extretes de les fiances que els llogaters paguen a l’Incasòl a l’hora de formalitzar els contractes d’arrendament, i que en termes generals aporta informació interessant. “Els propietaris el fan servir molt, ja que els serveix per orientar-se sobre els preus de la zona, tot i que després la informació que n’obtenen els pot agradar més o menys i poden acabar demanant un altre preu”, explica Vázquez.

L’expert reconeix, això sí, que hi ha immobles que queden fora de l’índex. “L’interval entre el preu màxim i el preu mínim no acaba de coincidir en certa tipologia d’habitatges. Per exemple, en pisos molt petits però amb acabats de luxe, o amb molts metres quadrats, o en molt bones condicions...”, admet Vázquez. Però creu que en vuit de cada deu operacions immobiliàries de tipus estàndard l’índex sí que aporta el preu recomanat.

Qui és més crític amb aquest instrument és Òscar Gorgues, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona. Gorgues assegura que “les expectatives de l’índex no s’han acabat de complir, perquè el mercat i els preus van al seu aire, i bàsicament no es fa servir”. Segons el gerent de la Cambra, l’indicador ja va néixer “una mica obsolet, perquè és la mitjana de preus dels exercicis 2014/15 i 2016, que són uns preus de recuperació, encara una mica baixos”, i el mercat els ha acabat superant. “És cert que es consulta, però ni els propietaris l’apliquen ni els llogaters ho demanen. Se’n parla poc, de l’índex”, reconeix.

De fet, Gorgues explica que, en la situació actual, de molta demanda de lloguer però poca oferta, “el preu que es busca és el del mercat i, si encaixa, s’acaba pagant, independentment del que digui l’índex”. A més, assegura que la demanda nova de lloguer no està tan preocupada pel preu. “És gent que ve de fora a treballar, perquè s’està creant nova ocupació, o joves que s’independitzen i comparteixen pis entre uns quants i no els preocupa tant el preu com trobar lloc”, diu.

Segons el gerent de la Cambra de la Propietat Urbana, “els preus regulats, al final, allà on hi ha un dèficit d’oferta no funcionen, perquè acabarien augmentant encara més la pressió. A més, cal tenir en compte que el mercat ha anat evolucionant i l’índex no ho ha fet amb la mateixa rapidesa”, assegura.

Legitima preus inflats

El Sindicat de Llogaters no fa una valoració gaire positiva de l’índex, sense novetats respecte a la posició que va expressar l’any passat. Irene Sabaté, portaveu del sindicat, explica: “El balanç que en fem s’assembla bastant al diagnòstic que ja vam fer quan es va crear.” És a dir, per als llogaters, és un índex “que s’està construint en funció del registre de fiances de l’Incasòl, amb preus de 3 o 4 anys, i que reflecteix com està el mercat ara mateix, de manera que afegeix poca cosa als preus que es podrien consultar en els mercats immobiliaris”, diu. A més, Sabaté considera que és un valor “perniciós”. “Legitima preus que nosaltres creiem que estan inflats”, argumenta.

“Els propietaris o els intermediaris i les empreses immobiliàries han justificat augments de preus emparant-se en aquest índex, i això ha fet que la situació sigui encara més insuportable”, assegura Sabaté.

I el més important de tot: “Passa per alt variables a tenir en compte. Miren la ubicació del pis, la superfície i els equipaments, però no tenen en compte aspectes primordials com ara els ingressos de les famílies, la renda de les famílies a la zona i l’índex d’atur, variables socials que tenen a veure amb la demanda”, explica la portaveu del sindicat. “És un indicador que només es fixa en l’oferta, i nosaltres demanem que també tinguin en compte aspectes de la demanda i de la població”, assegura.

LES FRASES

L’índex de preus del lloguer és una eina que funciona, però que està infravalorada perquè no es coneix
Guifré Homedes
Director general d’amat immobiliaris
Passa per alt alguns aspectes que tenen a veure amb la demanda com ara l’atur i la renda familiar
Irene Sabaté
Portaveu del sindicat de Llogaters

Premiar-ne l’ús o sancionar?

L’indicador de preus del lloguer, a banda d’informar les parts interessades en el lloguer d’un immoble, també va néixer amb la voluntat de desincentivar l’escalada de preus i frenar una possible bombolla del lloguer, una fita que sembla que no ha aconseguit. La portaveu del Sindicat de Llogaters, Irene Sabaté, assumeix que l’índex “queda curt si no va més enllà de la recomanació d’aplicació”. “Van anunciar que hi hauria mesures associades com ara avantatges de tipus fiscal si els propietaris aplicaven preus que estaven dins de l’índex, però creiem que no es tracta només de premiar, sinó de penalitzar els preus que estiguin per sobre de l’indicador i que siguin abusius, i això no es fa”, lamenta. De fet, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit aquest mes que no concedirà ajuts econòmics per a la rehabilitació als propietaris que cobrin un lloguer superior a l’establert en l’índex de la Generalitat. A més, els fixa com a condició que el contracte de lloguer sigui de cinc anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

8.000 joves i 120 empreses a la fira JOBarcelona

BARCELONA

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona