Economia

El PP esmena els seus pressupostos al Senat per restar 35,1 milions pactats amb el PNB

La nova titular d’Hisenda defensa que cal tramitar els comptes elaborats pel PP

“En aquests moments, és el millor per a Espanya”

El PP ha registrat finalment aquest dilluns esmenes als pressupostos generals de l’Estat per valor de 35,1 milions d’euros que surten de partides acordades amb el PNB (majoritàriament projectes cofinançats amb el govern basc) i es destinen a projectes de transport a zones despoblades, desenvolupament de polígons industrials i incentius fiscals per a l’electrificació de regadius. Tal com va avançar el president del PP basc, Alfonso Alonso, els populars no han tocat el gruix de les inversions per valor de 540 milions destinades a infraestructures i a la Y ferroviària basca. Per contra, la ministra d’Hisenda del govern de Pedro Sánchez, María Jesús Montero, ha defensat l’aprovació dels comptes del PP: “Crec que el millor per a Espanya és la culminació de la tramitació d’aquests pressupostos”, que malgrat que “no són els que hauria elaborat el PSOE, a dia d’avui cal caminar sobre aquests pressupostos perquè la nostra mirada ha d’estar posada en l’elaboració dels comptes del 2019”, ha dit.

Les esmenes que els populars han registrat al Senat es debatran la setmana que ve i previsiblement quedaran aprovades gràcies als vots de la majoria absoluta de que disposen a la cambra.

Es tracta de 26,6 milions d’euros del Servei Basc d’Ocupació, 3 milions del centre d’investigació Biscay Marine Energy i 5,5 per a l’emmagatzematge elèctric Fidetec. També partides per a la fundació de Formació Professional Hobetuz.

Són esmenes sobre els seus propis comptes que segons el portaveu del PP al Senat, José Manuel Barreiro, “no van en contra d’un grup o d’un territori”, perquè afecten a aspectes dels pressupostos pactats amb el PNB.

És la resposta que el PP dona al PNB després que el partit d’Andoni Ortuzar votés a favor de la moció de censura de Pedro Sánchez a Mariano Rajoy només una setmana després de facilitar l’aprovació dels comptes fruit d’un acord per a inversions al País Basc per 540 milions d’euros.

Amb tot, encara que les esmenes quedin aprovades al Senat la setmana que ve, encara s’hauran de sotmetre al criteri del Congrés, que és qui té l’última paraula i que pot rebutjar aquestes modificacions amb la mateixa majoria que va fer prosperar la moció de censura.

La nova ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha comparegut aquest dilluns al Senat per defensar la tramitació dels comptes i rebutjar les esmenes a la totalitat que han presentat els grups d’Units Podem, ERC, PDeCAT, Compromís i Bildu.

El PSOE va votar en contra dels comptes al Congrés i la mateixa Montero ha afirmat que són uns pressupostos “de passat, i no de futur”, però ha demanat que es rebutgin les esmenes a la totalitat per “responsabilitat”.

“Aquest pressupost no és el que compartim, però l’hem de tramitar perquè el nostre objectiu és treballar des d’avui per a l’elaboració dels pressupostos del 2019”, ha dit Montero, que ha afirmat que els pròxims comptes seran els de les “polítiques socials”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona