Economia

Congressos 4.0

invent ·

Cesc Riera, Gerard Salvia i Moises Huesca creen una plataforma en línia per ajudar a organitzar esdeveniments professionals i posar en contacte els assistents

Meetmaps té previst facturar l’any que ve un milió d’euros

L’empresa té deu treballadors

Els cofundadors del grup volen ampliar els serveis que ofereixen i continuar l’expansió internacional

Cesc Riera va intentar tirar endavant els seu propi negoci amb només quinze anys. Juntament amb un amic, va crear una aplicació de mòbil per esprémer la nit i saber quins plans i locals d’oci tenia a l’abast l’usuari. No van aconseguir treure l’invent al mercat però Riera va persistir i una dècada després, amb tan sols 25 anys, és el cofundador de Meetmaps, una plataforma on line que ajuda a crear aplicacions i “experiències digitals” per esdeveniments i congressos professionals. L’any passat, l’empresa ja va començar a donar beneficis i la previsió és facturar al 2019 un milió d’euros. “A casa hi havia molts autònoms, el que avui anomenen emprenedors, i a l’escola on vaig anar també potenciaven molt aquest esperit”, relata. Durant anys va ser un assidu dels Startup Weekends, trobades on en un sol cap de setmana els aspirants a emprenedor desenvolupen idees de negoci. D’allà en va sortir la proposta d’optimitzar la recollida de brossa d’una ciutat a través de la tecnologia i el projecte de Riera va ser escollit per participar a LinktoStart. En aquest programa d’acompanyament de la Fundació Inlea, les diferents idees van passant fases i només arriben al final les que han demostrat la seva viabilitat i la seva capacitat d’adaptar-se als problemes i reptes que es van detectant a mesura que avança el programa.

Amb un altre projecte, també participava l’any 2014 a LinktoStart l’enginyer Gerard Salvia, de 31 anys. Salvia havia estudiat física però a tercer se’n va adonar que havia de canviar de rumb: “No estava preparat per ser professor o doctor, jo volia crear projectes”, explica. Va fer llavors enginyeria i va descobrir que l’apassionava el camp de la gestió, en el qual s’ha especialitzat. Salvia va arribar al programa d’Inlea per accelerar projectes amb un software per crear imatges en línia però, com va passar amb la proposta de Cesc Riera, no acabava de quadrar i no avançava. Es van conèixer, van veure que podien sumar forces i coneixements i durant els tres mesos que va durar el programa van reenfocar el seu model de negoci, el que en argot d’emprenedors se’n diu pivotar. I van pivotar tan bé que van guanyar el concurs. Això sí, amb un projecte totalment diferent: Meetmaps.

Més enllà de la ponència

“Al Cesc i a mi ens agradava formar-nos i anàvem a molts congressos on vèiem que el que explicava el ponent estava molt bé però que la suma del que sabia la gent que s’aplegava en aquella sala encara era més valuós”, explica Salvia. “El problema –segueix–és que per interactuar amb ells i tenir aquest valor afegit calia trencar el gel, i és una cosa que costa, sobretot si tens poc temps”. Les estones de cafè i networking que ofereixen les fires i els salons per posar en contacte els professionals són insuficients, així que aquests emprenedors van decidir fer servir la tecnologia per facilitar els contactes. “Vam crear un software que permetia que tothom pengés el seu perfil especialitzat en aquell esdeveniment i si t’interessava podies enviar un xat a la persona i quedar amb ella el dia del saló”, relaten. Meetmaps és avui una plataforma que ofereix molts més serveis però la base és la mateixa: simplifica les coses als organitzadors, aporta valor al que ofereixen i posa en contacte la gent que assistirà a un congrés abans, durant i després que se celebri. Gestionar la inscripció dels assistents o l’accés són algun dels recursos que s’han afegit i la idea és “ampliar i potenciar aquests serveis” complementaris i també continuar l’expansió internacional iniciada al 2016.

Meetmaps dona feina actualment a deu persones i l’ambició dels tres cofundadors –el tercer és el director de tecnologia Moises Huesca, de 31 anys– és tenir també un petit equip a Londres i als Estats Units, les meques dels esdeveniments especialitzats. Com tantes empreses tecnològiques, un dels grans problemes que actualment tenen és la falta de programadors. “Anem a les escoles a buscar desenvolupadors software i els formem nosaltres, alguns marxen a multinacionals que els han fet grans ofertes i altres es queden perquè valoren altres coses, com estar en una empresa petita on tenen més veu”, relata Riera. Per a ell, les empreses i les universitats s’estan mobilitzant i “faciliten que les idees es desenvolupin en entorns que controlen”. Salvia puntualitza, però, que emprendre “no és fàcil perquè la majoria de projectes moren inicialment per falta de diners”. De fet, dels sis projectes del programa LinktoStart que van aconseguir arribar al final fa tres anys, només Meetmaps i una altra empresa es mantenen dempeus.

15
anys
tenia Cesc Riera quan va intentar tirar endavant el seu primer negoci.
2
anys
fa que Meetmaps va començar la seva expansió internacional, amb Brussel·les com a primera parada.
10
treballadors
té actualment l’empresa amb seu a Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona