Economia

El SOC tindrà 331 milions per a plans d’ocupació

Els programes beneficiaran 240.000 persones, unes 12.000 més que un any abans

Dones, joves, aturats de llarga durada i majors de 45 anys són els més vulnerables

El Servei Públic d’Ocupació (SOC) gestionarà aquest any 331 milions d’euros per a polítiques actives, segons va aprovar ahir el consell de direcció d’aquest organisme, que depèn del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. El conseller titular, Chakir El Homrani, va explicar a la premsa que els diferents programes d’ocupació beneficiarien unes 240.000 persones, entre 10.000 i 12.000 més que un any abans, tot i ser un pressupost similar (l’any 2017 va ser de 328 milions d’euros). “Tenint en compte que a Catalunya hi ha unes 380.000 persones sense feina, seria atendre pràcticament tothom, sense tenir en compte l’atur tècnic”, explicava El Homrani.

El conseller va destacar les tres línies prioritàries a treballar i que són l’acompanyament dels demandants d’ocupació en tot el seu itinerari; la capil·laritat de la resposta a tot el territori de manera que es puguin desenvolupar estratègies adaptades al teixit social i laboral de cadascun dels territoris, i prioritzar els col·lectius més vulnerables. En aquest sentit, El Homrani va citar les dones i els joves, els aturats de llarga durada, els majors de 45 anys, els destinataris de la renda garantida de ciutadania i les persones amb discapacitat. “Són els col·lectius més castigats per la crisi i que tenen més dificultats a l’hora de trobar feina”, va recordar.

Segons va indicar el secretari general del departament, Josep Ginesta, els recursos es repartiran en grups de programes enfocats a l’orientació professional (49,4 milions d’euros), la qualificació professional (142,7 milions), el foment de l’ocupació (87,5 milions), la promoció de l’ocupació i el desenvolupament econòmic local (45,9 milions), el foment de la mobilitat geogràfica (2,5 milions) i la gestió de la col·locació en el mercat de treball (3 milions). La línia de treball que s’espera que beneficiarà més persones es preveu que sigui la de la qualificació professional (141.725 beneficiaris) i la d’orientació professional (51.627 beneficiaris).

Entre les novetats de la programació per a l’exercici del 2018, destaca el programa Referents d’Ocupació Juvenil que, segons la directora del SOC, Mercè Garau, substitueix l’Impulsors de Garantia Juvenil i està dirigit als joves amb més risc d’exclusió social i laboral, els quals, en sortir de l’institut, reben una atenció integral per garantir-los que rebin serveis assistencials, sanitaris, educatius o ocupacionals.

D’altra banda, les persones sol·licitants o beneficiàries de la renda garantida de ciutadania tenen també prioritat per accedir als programes i totes les oficines tindran dues persones especialitzades per atendre les dones víctimes de violència de gènere.

El Homrani va anunciar ahir també la pròrroga de l’acord signat l’any 2016 amb els sindicats UGT i CCOO i les entitats municipalistes FMC i AMC a partir del qual les persones en atur contractades en el marc del programa Treball i Formació promogut pel SOC –per a les persones que han exhaurit la prestació o el subsidi d’atur– cobraran, com a mínim, un sou de mil euros mensuals.

LA XIFRA

1.000
euros
de salari mínim cobren els aturats contractats en el marc del programa Treball i Formació, que es prorroga.

Vacants de tot tipus, de qualificats a feines bàsiques

Al mercat laboral català es dona la contradicció que, malgrat que hi ha un gruix important de demandants d’ocupació (vora 380.000 persones sense feina, ja que la taxa d’atur és del 12,2%), hi ha empreses que tenen dificultats per cobrir alguns perfils amb els candidats ideals, sobretot fora de l’àrea de Barcelona. Per això, entre d’altres, hi ha una partida de 2,5 milions per fomentar la mobilitat geogràfica.

El secretari general de Treball, Josep Ginesta, explicava que hi ha vacants de tot tipus, des de llocs de treball altament qualificats, com qualificacions mitjanes i feines bàsiques per a perfils sense qualificació “i en situació d’atur hi ha majoritàriament persones amb baixa qualificació però també amb formació i la cobertura de totes aquestes vacants sovint és difícil”, va dir. “El desajustament entre la demanda i l’oferta en alguns sectors va a més, fins i tot en les ocupacions de menor qualificació, de vegades perquè l’oferta no és prou atractiva”, explicava. En aquest sentit, el departament anima les empreses a apujar sous i “millorar les condicions per fer més atractiva l’oferta i a dignificar determinats oficis”, segons indicava Ginesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

La zona euro creix un 0,3% en el primer trimestre i deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona