Economia

MÀRIAN BUIL

RESPONSABLE D’EMPRENEDORIA UNIVERSITÀRIA DEL TECNOCAMPUS

“Calen més ajudes per consolidar-se”

“Hi ha suport per a empreses en la fase de llavor però desapareixen en el moment crític del creixement”

“Cal fomentar les competències emprenedores dels estudiants però també entre els treballadors en actiu”

La professora i investigadora en emprenedoria Màrian Buil va ser premiada l’any passat per un treball que explica com el Tecnocampus de Mataró actua de motor de desenvolupament local. Cada curs ajuda centenars d’estudiants a donar forma a les seves idees, però, sobretot, els anima a pensar sempre en clau emprenedora.

Una persona que munta el seu propi negoci perquè no troba feina és un emprenedor?
Sí, sempre que sigui capaç de generar ocupació, aquest és el punt clau. Aquestes persones tenen el valor d’emprendre i no quedar-se de braços plegats i això és molt, però per ser emprenedor el negoci ha de créixer i ser capaç de crear llocs de feina.
Són emprenedors encara que ja existeixi el seu projecte, que la idea de negoci no sigui nova?
Sempre hi haurà algun ingredient diferent. D’innovacions disruptives se’n crea una cada trenta anys. Jo sempre faig anar els meus estudiants a una web dels Estats Units on hi ha milers d’empreses en fase de llavor. Si la seva idea de negoci no existeix, van per mal camí. L’ideal és que hi hagi algú en el món que estigui provant la idea que es vol desenvolupar, és a dir, que hi hagi poca competència i ells tinguin l’habilitat d’anar molt més ràpid.
Com fomenteu l’esperit emprenedor al Tecnocampus?
S’ha de ser conscient que les estadístiques diuen que entre el 3 i el 5% de tots estudiants poden ser emprenedors i pocs són els que sobreviuen tres anys després. Tenim al voltant d’una cinquantena d’estudiants desenvolupant idees de negoci dels quals uns 4 o 5 poden tenir recorregut. L’emprenedoria universitària fomenta les competències emprenedores o les capacitats dinàmiques individuals. Ser emprenedor és la capacitat d’estar atents a les oportunitats de l’entorn, l’habilitat de donar solucions i com més millor, i la necessitat de fer-les realitat. Aplicat al món de l’empresa, es tracta d’estar atent a com evoluciona l’entorn i el que necessita, la capacitat de reestructurar l’empresa per donar-hi resposta i la transformació, la innovació contínua per seguir existint. El que ha passat durant aquests anys de crisi és que moltes empreses no ho han fet i han desaparegut del mercat.
Als nous estudiants ja se’ls forma en aquestes capacitats, però què passa amb la gent que està treballant i no ha fet el ‘canvi de xip’?
S’haurien d’anar reciclant en aquestes noves capacitats que són les que les empreses necessiten en els seus treballadors. Les empreses haurien de fer un esforç per fomentar-les per fer front als canvis inesperats de l’entorn.
Quan hi ha idees, la principal barrera és el finançament?
No, de diners n’hi ha, sobretot ara que hi ha alternatives com el micromecenatge. El que falla és l’equip emprenedor. Cal que aquest equip sigui multidisciplinari, multicultural, divers... El problema també és que hi ha moltes ajudes per a la fase inicial, de llavor, però desapareixen en el moment crític de créixer i consolidar el projecte, que és bàsic.
Què es pot fer?
El Tecnocampus disposa d’un itinerari emprenedor acadèmic per als estudiants que fomenta aquestes competències combinant assignatures obligatòries amb activitats, concursos, premis i experiències internacionals. El curs que ve farem una assignatura d’emprenedoria conjunta entre els estudiants de Business, la Politècnica i l’escola de Salut. Els equips d’alumnes hauran d’estar formats per un estudiant de cada grau per fomentar la multidisciplinarietat i complementarietat i no abocar-los al fracàs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona