Economia

La indústria va millorar en ocupació i exportacions

L’ocupació al sector va créixer per quart any consecutiu, segons l’Informe Anual sobre la Indústria a Catalunya 2017

Els principals indicadors mostren els millors resultats

L’activitat industrial a Catalunya continua expandint-se, segons les dades incloses en l’Informe Anual sobre la Indústria a Catalunya 2017, que ahir va presentar oficialment la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i que, en la majoria dels indicadors, mostra una evolució positiva i a l’alça.

De l’informe s’extreu la conclusió que el 2017 va ser un molt bon any, en particular gràcies a fets com ara que l’ocupació industrial va augmentar un 2,9% –segons les dades d’afiliats a la Seguretat Social–, la qual cosa suposa ja el quart any consecutiu de creixement i a un ritme més alt des d’abans de la crisi. L’increment de l’ocupació va fer que l’atur registrat es reduís, doncs, un 15,4% durant el 2017, només amb set dècimes de diferència respecte a la xifra del 2016 (descens del 16,1%), que va ser la millor des de l’any 1998. Cal tenir en compte que només l’any 2009 la desocupació en la indústria va augmentar un 51%.

A banda de l’ocupació, les exportacions també van tenir un bon comportament, ja que van créixer al ritme més alt des del 2011 (un 8,7%), sobretot per les vendes de productes de nivell tecnològic mitjà baix (plàstics, productes metàl·lics o materials de construcció), que van augmentar un 27,9%. Les vendes de productes de nivell tecnològic alt (farmacèutics, electrònica o informàtica) a l’exterior també van augmentar, un 9%. Les importacions, per la seva banda, van augmentar un 8,3%.

D’altra banda, l’índex de producció industrial (IPI) va registrar la taxa més alta des del 2010, del 3,7%; una xifra vuit dècimes superior a la registrada a Espanya (2,9%) i set superior a la zona euro (3%). Com a conseqüència d’això, en termes de valor afegit brut (VAB) la indústria va ser el sector més dinàmic, amb un creixement del 4,9%.

Per a l’exercici del 2008, les dades del Departament d’Empresa confirmen que la indústria catalana “continua en la senda expansiva” i les exportacions ja han crescut un 4,5% en comparació amb l’any anterior.

LA FRASE

El 2018 continua la tendència positiva del sector malgrat que el comerç exterior es desaccelera
Àngels Chacón
Consellera d’Empresa i Coneixement

LA XIFRA

21,4
per cent
és el pes de la indústria en el PIB català. L’any 2007 era del 27%, però el 2009 va caure al 18,5%.

La inversió estrangera cau en un any però creix en cinc

La inversió industrial total, tant interna com externa, va augmentar un 12%, un punt realment notable si es té en compte que l’any anterior havia estat del 2,9%. La nota discordant, però, va ser la inversió industrial estrangera, que va caure un 27,1% si es compara amb un any abans. En canvi, si les inversions es comparen en períodes de cinc anys, la realitzada entre els exercicis 2013 i 2017 va ser un 23% superior. En aquest sentit, la consellera Àngels Chacón va recordar la volatilitat de les inversions si es tenen en compte per períodes curts (anuals), ja que projectes d’inversió forts poden distorsionar la comparació. Per exemple, l’any 2016, en què les inversions estrangeres van ser de 1.545,9 milions d’euros, s’inclou la inversió milionària d’Amazon en un centre logístic al Prat de Llobregat, entre d’altres.

La inversió estrangera a Catalunya l’any 2017 va ser de 1.127 milions d’euros, i la mitjana anual de la inversió entre els anys 2013 i 2017 va ser de 1.346,3 milions d’euros, mentre que la inversió mitjana anual en el període 2008-2012 va ser de 1.094,9 milions per exercici. Així doncs, tot i la caiguda, la xifra del 2017 no és menyspreable i continua en la banda alta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia