Economia

L’atur torna a caure al juny però amb menys intensitat

La xifra de desocupats es va reduir en 15.376 persones en un mes i és el descens més alt a l’Estat en termes absoluts

Els sindicats avisen que, tot i els números, la qualitat de l’ocupació decau

El de juny va tornar a ser un mes de generació d’ocupació a Catalunya i el nombre d’aturats es va reduir en comparació amb el maig en 15.376 persones, la qual cosa mostra un descens de l’atur del 3,99%. Es tracta, segons el Departament de Treball, del tercer millor mes de juny de la sèrie històrica disponible, després dels exercicis del 2017 i del 2016 (descensos del 4,4% i del 4,3%, respectivament) i la xifra d’atur reduït (-15.376) és la més alta de l’Estat, al davant d’Andalusia (-10.493) i la comunitat de Madrid (-9.713). En termes interanuals, l’atur es va reduir a Catalunya un 5,42%; és a dir, en 21.196 treballadors.

En termes globals, el nombre d’aturats a Catalunya se situa, doncs, en 370.192 persones. A Espanya es manté el ritme de descens en el 6% (200.649 aturats menys) i la seva xifra d’aturats se situa en 3.162.162.

A Catalunya, l’atur es va reduir en totes les demarcacions, amb major intensitat a Girona (-6,91%) i Lleida (-8%) si es contempla la variació mensual i més alta a Barcelona (-6,04%) i Girona (-5,21%) en termes interanuals. També per sectors, la reducció va ser general, més intensiva en llocs de treball pel que fa al sector serveis (11.677 aturats menys) però en tot cas de signe negatiu en tots els sectors i totes les demarcacions, amb l’excepció del sector primari a la demarcació de Tarragona, on el nombre d’aturats va augmentar en 53 persones.

Per edats, el nombre de persones en atur menors de 25 anys ha baixat en 2.457 (-9,5%), però la xifra total de joves aturats és de 23.393. Pel que fa a les persones de 25 anys o més, hi ha 12.919 persones aturades menys (-3,6%) que el mes abans, i la xifra total de desocupats queda en 346.799. Interanualment, hi ha hagut una davallada que ha estat, respectivament, de 506 (-2,1%) i 20.690 aturats (-5,6%).

L’atur femení cau menys

Per sexes, l’atur ha baixat en 9.063 persones en el cas dels homes (-5,5%) i en 6.313 (-2,9%) en el cas de les dones, cosa que situa la xifra total d’aturats de cada gènere en 156.805 i 213.387 respectivament. Respecte a l’any anterior, l’atur ha baixat més en els homes (-13.059 aturats; -7,7%) que no pas en les dones (-8.137 aturades; -3,7%).

Quant a la contractació, es van signar a Catalunya 322.935 contractes laborals, dels quals 40.479 van ser indefinits (12,5%) i 282.456 temporals (87,5%). Mensualment, han augmentat més els contractes temporals, un 7,1% (18.834 més) que no pas els contractes indefinits 0,7% (296 més).

Problemes greus

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va qualificar de “molt bona” la notícia de la reducció de l’atur registrat tot i que va destacar que aquest descens va acompanyat de “problemes greus”. En concret, va assenyalar que “només un 12,5% de la contractació és indefinida i, per tant, cal abordar la qualitat de l’ocupació”.

Segons el conseller El Homrani, “és preocupant la continuació de l’augment de la contractació d’homes per sobre de la de dones i també la situació de les persones en atur de llarga durada”. “Hem de fer esforços per les persones que no entren en el mercat laboral”, va insistir, alhora que va recordar que el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) prioritza els col·lectius més vulnerables en la programació de les polítiques actives d’ocupació.

LA FRASE

Hem de fer esforços per les persones que no entren en el mercat laboral
Chakir el Homrani
Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies

Les “rebaixes”, al mercat laboral

Sense oblidar que el 71,9% de l’atur registrat correspon a persones que o bé no tenen ingressos o bé no superen els 426 euros, la qualitat de l’ocupació creada és també una preocupació per als sindicats. La UGT es queixava ahir que “les dades evidencien novament l’estacionalitat i precarietat del nostre mercat de treball: més temporalitat, més parcialitat, contractes de molt curta durada i salaris més baixos”. El sindicat denunciava que “arriben les rebaixes d’estiu al mercat laboral: baixa l’atur però l’ocupació és de pitjor qualitat”.

CCOO també avisava que “la recuperació del mercat de treball s’alenteix, es precaritzen les condicions de treball i la desprotecció per atur se situa en un elevat 39%” i considerava “alarmant” que el 57,6% dels desocupats siguin dones. “No podem acceptar el patró de creixement inestable i vulnerable que s’està generant”, deia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Came Parkare s’instal·larà al parc de l’Alba

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Tecnologia

La Mobile World Capital vol lluir “el llegat” que deixa el MWC

Barcelona

El mercat posa a prova la joiera responsable

barcelona
Contra xifrada
Jordi Garriga Riu

L’actiu de la natura

Floox ja té al mercat el seu carregador ràpid compacte

L’Hospitalet de Llobregat